Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W 2010 r. zbiory rzepaku mogą być zbliżone do ubiegłorocznych

  • Autor: Weronika Pietrykowska, portalspozywczy.pl
  • Data: 04-02-2010, 13:45
W 2010 r. zbiory rzepaku mogą być zbliżone do ubiegłorocznych

Jak wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa, w 2010 r. zapotrzebowanie przemysłu spożywczego na rzepak wyniesie ok. 1,3 mln ton. Do produkcji biokomponentów, czyli estrów rzepakowych polscy rolnicy będą musieli dostarczyć ponad 700 mln ton rzepaku. Łącznie zapotrzebowanie na krajowy surowiec ma wynieść 2,03 mln ton. Branża szacuje, że zbiory mogą sięgnąć ponownie 2,4 mln ton.

- Według naszych analiz zasialiśmy ponad 850-870 tys. ha, podczas gdy rok temu areał upraw wynosił ok. 800 ha - mówi Mariusz Olejnik, prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku.

Nie wiadomo jednak, jak na uprawy rzepaku wpłynęła tegoroczna sroga zima.

- Dziś jest jeszcze za wcześnie, aby dokładnie prognozować przyszłoroczną produkcję rzepaku. W okres zimowy weszliśmy bez większych strat, utrzymująca się pokrywa śniegowa powinna dostatecznie chronić rośliny. O tym jednak, jak rzepak przetrwał mrozy przekonamy się dopiero na wiosnę - zauważa Adam Walski, główny specjalista ds. Analiz Rynków Rolnych w Banku BGŻ.

Rosnącemu w Polsce zainteresowaniu rzepakiem sprzyja malejąca od kilku lat uprawa roślin przemysłowych. - Reforma rynku cukru sprawiła, że wyeliminowano niemal uprawy buraka cukrowego. Od kiedy zaś do produkcji pasz stosuje się śrutę sojową, nieopłacalna stała się hodowla roślin motylkowych. Tę przestrzeń może zająć rzepak, pełniąc dodatkowo rolę kulturotwórczą - podkreśla Mariusz Olejnik.

Rolnicy zwiększają uprawy rzepaku tym chętniej, że na korzyść produkcji tego surowca przemawiają czynniki ekonomiczne.

- Od kilku lat na polskim jak i europejskim rynku utrzymuje się zasadniczo korzystna relacja cen rzepaku do cen pszenicy. W okresie co najmniej od połowy 2005r. do 2006r. i od połowy 2008r. nasiona rzepaku były ponad dwukrotnie droższe niż ziarna pszenicy - mówi Adam Walski.

Taka sytuacja wynika z dynamicznego wzrostu zapotrzebowania na biodiesel w Unii Europejskiej, do produkcji którego podstawowym surowcem jest olej rzepakowy.

- Wzrost zapotrzebowania na olej rzepakowy przekłada się na wzrost produkcji rzepaku w krajach Unii, w tym w Polsce. W 2009 r. zbiory rzepaku w naszym kraju wyniosły rekordowe prawie 2,5 mln ton, podczas gdy w 2008 r. było to 2,1 mln ton, przy średniej z lat 2001-2005 poniżej 1,2 mln ton. Wzrostowi produkcji rzepaku towarzyszyło zwiększenie areału zasiewów (z 480 tys. ha średnio w latach 2001-2005 do 810 tys. ha w 2009r, a także znaczny wzrost plonów (odpowiednio z 24 do 31 dt/ha), szczególnie widoczny w latach urodzaju - wylicza analityk.

A jeszcze niedawno politycy twierdzili, że polscy producenci nie będą w stanie zapewnić regularnych dostaw surowca niezbędnego do wytworzenia zarówno oleju spożywczego jak i tego przeznaczonego pod produkcję biodiesla. - Dziś już takich obaw nie ma - podkreśla Mariusz Olejnik.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 715) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH