REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W branży piekarniczej nastąpią duże ruchy

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 25-03-2015, 14:29
W branży piekarniczej nastąpią duże ruchy

- Na rynku na pewno nastąpią duże ruchy. Widać to po liczbie upadłości, największej spośród wszystkich segmentów branży spożywczej. Kolejne małe firmy rzemieślnicze, źle zarządzane, niedoinwestowane, które nie mają następców, będą upadać. Raczej będą to jednak upadłości w klasycznej formie, a nie przejęcia - prognozuje w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Stefan Putka, współwłaściciel i członek zarządu Polpain-Putka.

REKLAMA

Putka przyznaje, że mocno niepokoją go bankructwa piekarń, mimo iż powszechnie uważa się, że powinny one cieszyć tych, którzy mają już jakąś pozycję na rynku. Jak argumentuje, z powodu bankructw cała branża traci swoją różnorodność, bowiem każda piekarnia znikająca z rynku ma inną technologię, inne receptury, inne spojrzenie na biznes. Skala upadłości tak duża jak ta, z którą mamy do czynienia w piekarnictwie, nie może się odbyć bez szkody dla rynku, dla konsumenta i dla całej branży.

Zdaniem Stefana Putki, piekarnie aby wybronić się przed kolejnymi bankructwami, muszą udzielać się społecznie, uświadamiać konsumentów, brać udział w targach, pokazach oraz popularyzować spożycie pieczywa.

- Tu jest bardzo duże pole do działania dla stowarzyszeń i dla fundacji. Ja dużo jeżdżę po Polsce, tracę własny czas i pieniądze na propagowanie tych idei, ale uważam, że są one słuszne i święcie wierzę w to, co robię - przekonuje współwłaściciel Polpain-Putka.

Jak dodaje, upadające firmy muszą rozejrzeć się, gdzie popełniają błędy i odpowiedzieć sobie na pytanie, dlaczego wiedzie im się źle.

- Może powinny otworzyć parę sklepów firmowych, pod własnym szyldem, zmienić coś w firmie, inwestować rozsądnie, to znaczy dostosowywać zakupy maszyn do wielkości firmy i potencjału produkcji. Nie może być tak, że ktoś kupuje gigantyczną maszynę za 100 tys. euro, a ona produkuje przez godzinę. Taka firma się nie obroni - mówi Stefan Putka.

Zapytany o scenariusz konsolidacyjny dla branży piekarniczej, członek zarządu Polpain-Putka odpowiada, iż raczej nie spodziewa się przejęć na rynku polskim. Nie wyklucza jednak, że mogą one nastąpić, gdyby w Polsce zechciał zainwestować kapitał zagraniczny.

- Firmy zachodnie mają wręcz nieograniczone środki i jeżeli zainteresują się rynkiem polskim na poważnie - bo w tej chwili, wbrew pozorom, koncerny zachodnie nie za bardzo kwapią się do inwestowania w Polsce - to będą mogły sporo namieszać. Konkurencji z nimi się nie wygra, więc jeżeli poważni gracze zechcieliby tu zainwestować, to podejrzewam, że olbrzymia liczba firm rodzinnych miałaby duże problemy - ocenia Putka.

Przeczytaj pełny, obszerny (8 stron) wywiad ze Stefanem Putką.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (22 870) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH