Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W niedługiej przyszłości możemy się spodziewać płatków śniadaniowych sprzyjających leczeniu chorób

  • Autor: Weronika Pietrykowska, portalspozywczy.pl
  • Data: 07-10-2009, 14:20
W niedługiej przyszłości możemy się spodziewać płatków śniadaniowych sprzyjających leczeniu chorób

- W Polsce rośnie wiedza na temat żywności funkcjonalnej, nasz kraj szybko nadrabia zaległości. Panuje "dobry klimat" dla żywności funkcjonalnej, stale rośnie nią zainteresowanie. - uważa Andrzej Kowalski, właściciel firmy Sante. - Rozwijać się będzie inwencja producentów, uwzględniająca także oczekiwania różnych grup odbiorców - mówi serwisowi portalspozywczy.pl.

Kategoria płatków śniadaniowych oraz musli, podobnie jak cały segment żywności funkcjonalnej, w której specjalizuje się Sante, odnotowuje w Polsce systematyczny wzrost. Jak podają eksperci z Nielsena, w ciągu 12 miesięcy (do lipca br.) obie te kategorie łącznie wzrosły o 6,9 proc. Producentów to cieszy, dlatego w nie będą zasypywać gruszek w popiele.

- Więcej firm dysponuje zaawansowanymi technologiami, które są w stanie oferować taką obróbkę żywności, by była ona faktycznie korzystna dla zdrowia. Wszystko to przekłada się to na bogatszą ofertę produktową - mówi Andrzej Kowalski. Firmy będą staraly się nadążyć za potrzebami konsumentów. A jak podkreśla nasz rozmówca, współcześni klienci poszukują korzyści - prozdrowotnych właściwości żywności funkcjonalnej, jakości i przystępnej ceny.

- Wśród tych pierwszych wymieniłbym przede wszystkim zwiększoną odporność organizmu, przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym, m.in. takim jak: miażdżyca, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze, nowotwory, zaparcia, otyłość, cukrzyca, próchnica, a także wspieranie leczenia określonych schorzeń oraz sprzyjanie dobremu stanowi fizycznemu i psychicznemu - opowiada Andrzej Kolwalski.

Jego zdaniem obecnie testowane są odmiany najbardziej „oczywiste". - Ale jestem przekonany, że z upływem czasu sprofilowanie się pojawi. Być może pojawią się odmiany dla sportowców, osób cierpiących na określone schorzenia - zastanawia się właściciel Sante. Jego zdaniem klasyczne płatki na tym nie stracą. - Ten rozwój nie powinien zagrozić „rodzinnemu" charakterowi płatków i musli - dodaje.

Jego firma już teraz szczyci się szeroką ofertą żywności funkcjinalnej, m.in. wzbogaconej (np. marki Alpro Soya), niskoenergetycznej (linia Dietto) a także wysokobłonnikowej, niskosodowej i nie zawierającej cholesterolu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 744) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH