Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W niedługiej przyszłości możemy się spodziewać płatków śniadaniowych sprzyjających leczeniu chorób

  • Autor: Weronika Pietrykowska, portalspozywczy.pl
  • Data: 07-10-2009, 14:20
W niedługiej przyszłości możemy się spodziewać płatków śniadaniowych sprzyjających leczeniu chorób

- W Polsce rośnie wiedza na temat żywności funkcjonalnej, nasz kraj szybko nadrabia zaległości. Panuje "dobry klimat" dla żywności funkcjonalnej, stale rośnie nią zainteresowanie. - uważa Andrzej Kowalski, właściciel firmy Sante. - Rozwijać się będzie inwencja producentów, uwzględniająca także oczekiwania różnych grup odbiorców - mówi serwisowi portalspozywczy.pl.

Kategoria płatków śniadaniowych oraz musli, podobnie jak cały segment żywności funkcjonalnej, w której specjalizuje się Sante, odnotowuje w Polsce systematyczny wzrost. Jak podają eksperci z Nielsena, w ciągu 12 miesięcy (do lipca br.) obie te kategorie łącznie wzrosły o 6,9 proc. Producentów to cieszy, dlatego w nie będą zasypywać gruszek w popiele.

- Więcej firm dysponuje zaawansowanymi technologiami, które są w stanie oferować taką obróbkę żywności, by była ona faktycznie korzystna dla zdrowia. Wszystko to przekłada się to na bogatszą ofertę produktową - mówi Andrzej Kowalski. Firmy będą staraly się nadążyć za potrzebami konsumentów. A jak podkreśla nasz rozmówca, współcześni klienci poszukują korzyści - prozdrowotnych właściwości żywności funkcjonalnej, jakości i przystępnej ceny.

- Wśród tych pierwszych wymieniłbym przede wszystkim zwiększoną odporność organizmu, przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym, m.in. takim jak: miażdżyca, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze, nowotwory, zaparcia, otyłość, cukrzyca, próchnica, a także wspieranie leczenia określonych schorzeń oraz sprzyjanie dobremu stanowi fizycznemu i psychicznemu - opowiada Andrzej Kolwalski.

Jego zdaniem obecnie testowane są odmiany najbardziej „oczywiste". - Ale jestem przekonany, że z upływem czasu sprofilowanie się pojawi. Być może pojawią się odmiany dla sportowców, osób cierpiących na określone schorzenia - zastanawia się właściciel Sante. Jego zdaniem klasyczne płatki na tym nie stracą. - Ten rozwój nie powinien zagrozić „rodzinnemu" charakterowi płatków i musli - dodaje.

Jego firma już teraz szczyci się szeroką ofertą żywności funkcjinalnej, m.in. wzbogaconej (np. marki Alpro Soya), niskoenergetycznej (linia Dietto) a także wysokobłonnikowej, niskosodowej i nie zawierającej cholesterolu.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 691) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH