REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W USA nie będzie można stosować tłuszczów trans

  • Autor: PAP
  • Data: 13-11-2013, 16:07

W całych Stanach Zjednoczonych nie będzie można stosować tłuszczów trans. Amerykański Urząd Żywności i Leków (FDA) rozpoczął dwumiesięczną debatę nad tym w jaki sposób stopniowo wycofać je z użycia - informują AP i "BBCNews".

REKLAMA

Komisarz FDA Margaret Hamburg podkreśla w opublikowanym oświadczeniu, że w USA w ostatnich dwóch dekadach spadło spożycie sztucznie wytwarzanych tłuszczów trans. W latach 2003-2012 zmniejszyło się ono z 4,6 gramów dziennie do 1 grama.

Nadal jednak w Stanach Zjednoczonych tłuszcze trans są przyczyną 7 tys. zgonów oraz 20 tys. zawałów serca rocznie. Wprowadzenie całkowitego zakazu sprawi, że więcej Amerykanów będzie można uchronić przez ich negatywnymi skutkami zdrowotnymi - dodaje Hamburg.

Zakaz nie będzie dotyczył naturalnych tłuszczów trans występujących w niektórych rodzajach mięsa (wołowinie i baraninie) oraz w produktach mlecznych. Chodzi o te tłuszcze trans, które są sztucznie wytwarzane poprzez uwodornianie naturalnych olejów roślinnych i występują na ogół w tzw. utwardzonych margarynach.

Dietetycy od dawna przekonują, że sztucznie wytwarzane tłuszcze trans zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w większym nawet stopniu niż tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego.

Wielu producentów żywności wycofało ze sprzedaży margaryny zwierające tłuszcze trans. Nie powinno ich być na przykład w margarynach miękkich. Nadal jednak są stosowane margaryny, tzw. twarde, w których one występują. Są często wykorzystywane do wytwarzania gotowych dań, np. pizzy mrożonej lub ciast i innych słodyczy. Powszechnie stosowane są również w restauracjach.

Unia Europejska nie zdecydowała się jeszcze na wprowadzenie zakazu sprzedawania przetworzonych produktów spożywczych zawierających tłuszcze trans. Na razie od 2003 r. zakaz obowiązuje jedynie w Danii, gdzie nie wolno używać wyrobów ze zwiększonym w stosunku do naturalnego stężeniem tłuszczów trans.

Kanada w 2005 r. wprowadziła zakaz sprzedaży produktów, w których ilość tłuszczów trans w stosunku do innych tłuszczów przekracza 5 proc. W Stanach Zjednoczonych w kilku miastach, na przykład w Nowym Jorku, miejscowe rady uchwaliły jedynie apele o niestosowania tłuszczów trans w restauracjach.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 743) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH