Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W Warszawie co miesiąc bankrutuje jedna piekarnia!

  • Autor: Polska The Times
  • Data: 12-04-2008, 20:53
W Warszawie co miesiąc bankrutuje jedna piekarnia!

Zmieniają się zwyczaje żywieniowe Polaków. Zauroczeni reklamami chipsów, płatków i sprasowanych chlebków zapomnieliśmy o tradycyjnym polskim pieczywie W 2007 r. każdy z nas zjadł zaledwie 64,5 kg chleba i bułek. Tak źle nie było od czasów wojny - pisze dziennik Polska The Times.

W ostatniej dekadzie PRL Polacy jedli rocznie ok. 90 kg pieczywa rocznie. Wystarczyło kilkanaście lat, by na naszych stołach dokonała się prawdziwa rewolucja. Spożycie chleba i bułek spadło o jedną trzecią, a wszystko wskazuje, że na tym się nie skończy. Grzegorz Nowakowski, dyrektor Instytutu Polskie Pieczywo, szacuje, że w 2008 r. zjemy statystycznie zaledwie po 61 kg chleba.

W samej Warszawie co miesiąc bankrutuje jedna piekarnia. Statystyczny Polak zje w 2008 roku 61 kg pieczywa. - Niestety, odbija się to niekorzystnie na naszym zdrowiu - ocenia Nowakowski. - Chleb zastępujemy chrupkami i chipsami. Zapominamy, że mają one niską wartość odżywczą, są za to prawdziwymi bombami kalorycznymi. Dietetycy przestrzegają przed całkowitym zastępowaniem pieczywa płatkami zbożowymi i chrupkim chlebem.

To, co jest szkodliwe dla zdrowia Polaków, tym bardziej szkodzi naszym piekarzom. Wartość całego rynku pieczywa zmniejszyła się z ponad 8 mld zł w 2000 r. do ok. 7,6 mld zł dziś. Jednocześnie z 10 do 20 proc. wzrósł odsetek tzw. zwrotów. Poważne kłopoty nie ominęły Feliksa Ponitki, prezesa łódzkiego Cechu Piekarzy i Przedsiębiorców, a zarazem właściciela piekarni przy ul. Klonowej w Łodzi. W ciągu zaledwie roku piekarz został zmuszony do obniżenia produkcji o połowę.

Podobał się artykuł? Podziel się!
Rzeka biopaliw z Ukrainy POPRZEDNI ARTYKUŁ

Rzeka biopaliw z Ukrainy

Ukraińcy nie przyjadą NASTĘPNY ARTYKUŁ

Ukraińcy nie przyjadą

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • J.Ch. 29-04-2008, 19:08:
Spadek sprzedazy pieczywa,to glownie zwiekszenie produkcji i zalew na rynku pieczywa o niskiej jakosci i niskiej cenie.Fabryki pieczywa wyeliminowaly z rynku male piekarnie, ktore dostarczaly pieczywo o tradycyjnej recepturze.Swoje dolozyly Supermarkety i sklepy zerujace na nieczystej konkurencji wsrod samych Piekarzy. Klienci ograniczyli spozycie, bo nikt nie chce jesc chleba z polepszaczem, bez smaku i na ogol nieswiezy. W piekarniach ciastowi nie potrafia zrobic pieczywa bez polepszacza. Nieliczni umieja zrobic zakwas. Pan Nowakowski upatruje problem w chrupkach, czipsach itp.. Przemilcza fakt upadku polskiego piekarnictwa, mamionego od lat przez zachodnie korporacje swoimi wynalazkami.Tak dalece mamione, ze mozna to nazwac korupcja.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH