Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wciąż zbyt mało polskiej kukurydzy trafia na cele spożywcze

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 14-11-2016, 18:31
Wciąż zbyt mało polskiej kukurydzy trafia na cele spożywcze
Prof. Tadeusz Michalski, prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy, fot. Farmer.pl

W USA ok. 10 proc. całości produkcji kukurydzy przerabiane jest czysto na produkty spożywcze. W Unii Europejskiej jest to 1/3 produkcji. Tymczasem w Polsce wskaźnik ten wynosi 4-5 proc. To stanowczo za mało - uważa prof. Tadeusz Michalski, prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy.

O teraźniejszości i przyszłości produkcji kukurydzy w Polsce rozmawiano podczas konferencji prasowej zorganizowanej 8 listopada przez Polski Związek Producentów Kukurydzy.

Prof. Michalski zauważył, że jeszcze niedawno kukurydza była w Polsce towarem niemalże egzotycznym.

- Dzisiaj wszyscy widzimy, że kukurydzy jest bardzo dużo na polach i dbamy o to żeby jak najlepiej się rozwijała. Dla wielu wciąż kukurydza kojarzy się z paszą. To prawda, bo większość kukurydzy wciąż trafia na paszę. Jednak cały świat szuka nowych kierunków wykorzystania i przetwarzania przemysłowego kukurydzy na produkcję różnego rodzaju towarów, w tym wykorzystywania jej na cele spożywcze. Widzimy to w sklepach, ale ciągle jeszcze jest tego zbyt mało jak na możliwości zagospodarowania kukurydzy - dodał.

Prezes PZPK przyznał, że rok 2016 jest bardzo dobry dla kukurydzy w ujęciu światowym.

- Produkcja według ostatnich szacunków wyniesie 1,27 mld ton ziarna. Będzie to więc drugi rok kiedy kukurydza przekroczyła 1 mld ton, a więc zdecydowanie wyprzedziła pozostałe gatunki zbóż. Kukurydza jest także na drugim miejscu jeśli chodzi o powierzchnię zasiewów wyprzedzając jednak wielkością zbiorów pszenicę, co pokazuje potencjał produkcyjny tej rośliny - dodał.

Prof. Michalski zwrócił uwagę, że choć opinie stawiające kukurydzę jako "drugie zboże w Polsce" są nieco przesadzone to nie ulega wątpliwości istotna rola kukurydzy na rynku zbożowym jest faktem.

- Część kukurydzy wciąż u nas zbiera się w postaci zielonej na pasze i biomasę, ale i tak jest to jedno z najważniejszych zbóż w Polsce i bardzo ważny element rynku zbożowego i w efekcie całej gospodarki. Zbiory wyraźnie rosną, nie całkiem równo, co wynika przede wszystkim z pogody, która nie zawsze jest optymalna dla kukurydzy. W latach 2006 i 2015 kukurydza dość mocno ucierpiała pogodowo. Jeśli chodzi o produkcję ziarna to mamy również do czynienia z efektem rynku światowego i fluktuacji cenowej, m.in. na skutek nadmiaru produkcji oraz drastycznego spadku cen. Niestety, mamy kolejny rok kiedy spadek cen postępuje i zaczyna dochodzić do minimalnej dopuszczalnej granicy. Miejmy nadzieję, że ten trend się odwróci, gdyż źle to rokuje na przyszłość i kolejne lata. Na razie nie jest najgorzej i liczę, że poziom przynajmniej 1,2 mln ha zasiewów zostanie utrzymany - dodał Michalski.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 416) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH