REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wciąż zbyt mało polskiej kukurydzy trafia na cele spożywcze

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 14-11-2016, 18:31
Wciąż zbyt mało polskiej kukurydzy trafia na cele spożywcze
Prof. Tadeusz Michalski, prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy, fot. Farmer.pl

W USA ok. 10 proc. całości produkcji kukurydzy przerabiane jest czysto na produkty spożywcze. W Unii Europejskiej jest to 1/3 produkcji. Tymczasem w Polsce wskaźnik ten wynosi 4-5 proc. To stanowczo za mało - uważa prof. Tadeusz Michalski, prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy.

REKLAMA

O teraźniejszości i przyszłości produkcji kukurydzy w Polsce rozmawiano podczas konferencji prasowej zorganizowanej 8 listopada przez Polski Związek Producentów Kukurydzy.

Prof. Michalski zauważył, że jeszcze niedawno kukurydza była w Polsce towarem niemalże egzotycznym.

- Dzisiaj wszyscy widzimy, że kukurydzy jest bardzo dużo na polach i dbamy o to żeby jak najlepiej się rozwijała. Dla wielu wciąż kukurydza kojarzy się z paszą. To prawda, bo większość kukurydzy wciąż trafia na paszę. Jednak cały świat szuka nowych kierunków wykorzystania i przetwarzania przemysłowego kukurydzy na produkcję różnego rodzaju towarów, w tym wykorzystywania jej na cele spożywcze. Widzimy to w sklepach, ale ciągle jeszcze jest tego zbyt mało jak na możliwości zagospodarowania kukurydzy - dodał.

Prezes PZPK przyznał, że rok 2016 jest bardzo dobry dla kukurydzy w ujęciu światowym.

- Produkcja według ostatnich szacunków wyniesie 1,27 mld ton ziarna. Będzie to więc drugi rok kiedy kukurydza przekroczyła 1 mld ton, a więc zdecydowanie wyprzedziła pozostałe gatunki zbóż. Kukurydza jest także na drugim miejscu jeśli chodzi o powierzchnię zasiewów wyprzedzając jednak wielkością zbiorów pszenicę, co pokazuje potencjał produkcyjny tej rośliny - dodał.

Prof. Michalski zwrócił uwagę, że choć opinie stawiające kukurydzę jako "drugie zboże w Polsce" są nieco przesadzone to nie ulega wątpliwości istotna rola kukurydzy na rynku zbożowym jest faktem.

- Część kukurydzy wciąż u nas zbiera się w postaci zielonej na pasze i biomasę, ale i tak jest to jedno z najważniejszych zbóż w Polsce i bardzo ważny element rynku zbożowego i w efekcie całej gospodarki. Zbiory wyraźnie rosną, nie całkiem równo, co wynika przede wszystkim z pogody, która nie zawsze jest optymalna dla kukurydzy. W latach 2006 i 2015 kukurydza dość mocno ucierpiała pogodowo. Jeśli chodzi o produkcję ziarna to mamy również do czynienia z efektem rynku światowego i fluktuacji cenowej, m.in. na skutek nadmiaru produkcji oraz drastycznego spadku cen. Niestety, mamy kolejny rok kiedy spadek cen postępuje i zaczyna dochodzić do minimalnej dopuszczalnej granicy. Miejmy nadzieję, że ten trend się odwróci, gdyż źle to rokuje na przyszłość i kolejne lata. Na razie nie jest najgorzej i liczę, że poziom przynajmniej 1,2 mln ha zasiewów zostanie utrzymany - dodał Michalski.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 329) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 219)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH