Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Widan: Pieczywo mrożone nie wypchnie z rynku pieczywa tradycyjnego

  • Autor: portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 08-07-2014, 11:11
Widan: Pieczywo mrożone nie wypchnie z rynku pieczywa tradycyjnego
Daniel Malczyński, dyrektor sprzedaży w firmie Widan. Fot. Widan

Sprzedaż pieczywa mrożonego w Polsce będzie rosła dynamicznie, bo coraz więcej sklepów będzie je oferowało. Rynek będzie rósł kosztem pieczywa tradycyjnego, jednak w okresie następnych 5-10 lat nie ma szans, by mrożone pieczywo wyparło tradycyjne - ocenia Daniel Malczyński, dyrektor sprzedaży w firmie Widan, która jest dystrybutorem żywności mrożonej.

- Polski rynek pieczywa mrożonego prawdopodobnie zachowa się podobnie do zachodniego. Wystarczy zatem popatrzeć, jak wygląda ten rynek na Zachodzie Europy - mówi Daniel Malczyński w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Dodaje, że rynek mrożonego pieczywa w Polsce będzie systematycznie rósł, choćby dlatego, że takie sieci jak Lidl wprowadzają minipiekarnie do swoich sklepów.

- Sprzedaż pieczywa mrożonego będzie rosła dynamicznie, z tego względu, że coraz więcej sklepów będzie je oferowało. Wśród nich są nie tylko Lidl i Biedronka, piece od nas wstawiają do swoich sklepów także mniejsze sieci supermarketów - mówi.

Według niektórych prognoz, na które powołuje się nasz rozmówca, w 2018 roku spożycie pieczywa mrożonego globalnie wzrośnie o 7 proc. w porównaniu do 2013 roku, do 32,5 mld dolarów rocznie, głównie dzięki wzrostom w Azji.

Daniel Malczyński zauważa, że rynek niekoniecznie będzie rósł na skutek rozwoju produkcji pieczywa przemysłowego. - Jedynie w Wielkiej Brytanii 80 proc. pieczywa jest produkowane przez piekarnie przemysłowe, a 20 proc. pochodzi z tzw. rzemieślniczych piekarni. Jednak tam spożywa się najwięcej pieczywa pakowanego - mówi.

Z kolei w Niemczech zaledwie 35 proc. pieczywa produkowane jest przez przemysłowe piekarnie, a 65 proc. pieczywa robione jest przez piekarnie rzemieślnicze. We Francji zaledwie 23 proc. pieczywa jest produkowane przez przemysłowe piekarnie. - W Niemczech 5 głównych producentów pieczywa kontroluje zaledwie 20 proc. rynku. Jest to naprawę niewiele - zauważa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH