REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Widan: Pieczywo mrożone nie wypchnie z rynku pieczywa tradycyjnego

  • Autor: portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 08-07-2014, 11:11
Widan: Pieczywo mrożone nie wypchnie z rynku pieczywa tradycyjnego
Daniel Malczyński, dyrektor sprzedaży w firmie Widan. Fot. Widan

Sprzedaż pieczywa mrożonego w Polsce będzie rosła dynamicznie, bo coraz więcej sklepów będzie je oferowało. Rynek będzie rósł kosztem pieczywa tradycyjnego, jednak w okresie następnych 5-10 lat nie ma szans, by mrożone pieczywo wyparło tradycyjne - ocenia Daniel Malczyński, dyrektor sprzedaży w firmie Widan, która jest dystrybutorem żywności mrożonej.

REKLAMA

- Polski rynek pieczywa mrożonego prawdopodobnie zachowa się podobnie do zachodniego. Wystarczy zatem popatrzeć, jak wygląda ten rynek na Zachodzie Europy - mówi Daniel Malczyński w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Dodaje, że rynek mrożonego pieczywa w Polsce będzie systematycznie rósł, choćby dlatego, że takie sieci jak Lidl wprowadzają minipiekarnie do swoich sklepów.

- Sprzedaż pieczywa mrożonego będzie rosła dynamicznie, z tego względu, że coraz więcej sklepów będzie je oferowało. Wśród nich są nie tylko Lidl i Biedronka, piece od nas wstawiają do swoich sklepów także mniejsze sieci supermarketów - mówi.

Według niektórych prognoz, na które powołuje się nasz rozmówca, w 2018 roku spożycie pieczywa mrożonego globalnie wzrośnie o 7 proc. w porównaniu do 2013 roku, do 32,5 mld dolarów rocznie, głównie dzięki wzrostom w Azji.

Daniel Malczyński zauważa, że rynek niekoniecznie będzie rósł na skutek rozwoju produkcji pieczywa przemysłowego. - Jedynie w Wielkiej Brytanii 80 proc. pieczywa jest produkowane przez piekarnie przemysłowe, a 20 proc. pochodzi z tzw. rzemieślniczych piekarni. Jednak tam spożywa się najwięcej pieczywa pakowanego - mówi.

Z kolei w Niemczech zaledwie 35 proc. pieczywa produkowane jest przez przemysłowe piekarnie, a 65 proc. pieczywa robione jest przez piekarnie rzemieślnicze. We Francji zaledwie 23 proc. pieczywa jest produkowane przez przemysłowe piekarnie. - W Niemczech 5 głównych producentów pieczywa kontroluje zaledwie 20 proc. rynku. Jest to naprawę niewiele - zauważa.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (22 522) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH