REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Widan: Producenci mrożonego pieczywa muszą wyjść z cienia

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 12-09-2016, 19:47
Widan: Producenci mrożonego pieczywa muszą wyjść z cienia
fot. shutterstock

- Mimo że nie wynaleziono jeszcze zdrowszego sposobu konserwacji żywności niż mrożenie, nadal w prasie i internecie znajdujemy artykuły straszące konsumentów potworami z szafy. Najsmutniejsze jest to, że wszystkie one przedstawiają całkowicie fałszywy obraz sposobów produkcji pieczywa mrożonego i wprowadzają opinię publiczną w błąd nie podpierając się na faktach - mówi Michał Stępczak inżynier technologii przetwórstwa zbóż w firmie Widan Polska Sp. z.o.o.

REKLAMA

19 sierpnia opublikowaliśmy komentarz Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia na temat tzw. rozporządzenia nt. sklepików szkolnych. (link) Artykuł wzbudził szeroką dyskusję, w szczególności w części dotyczącej pieczywa mrożonego. O możliwość odpowiedzi na łamach Portalu Spożywczego poprosili przedstawiciele firm: Nowel Piekarnia Nowakowski (link) oraz Widan Polska Sp. z o.o., którą zamieszczamy poniżej.

Jak podkreśla Michał Stępczak inżynier technologii przetwórstwa zbóż w firmie Widan Polska Sp. z.o.o., producenci pieczywa mrożonego, tak jak wszystkie firmy, dążą do maksymalizacji zysków poprzez zminimalizowanie kosztów produkcji.

- Podstawowym konserwantem gwarantującym świeżość jest niska temperatura przechowywania a nie wsad surowcowy. Dodawanie konserwantów to kolejny, niepotrzebny koszt produkcji. Dotyczy to zwłaszcza środków przeciwko pleśni. Pleśń trudno rozwija się w temperaturach ujemnych więc przy właściwym przechowywaniu nie ma potrzeby tych środków dodawać. Częściej używa się ich przy przedłużaniu trwałości pszennego pieczywa pakowanego miedzy innymi w świeżym chlebie tostowym czy świeżych, pakowanych bułeczkach. Także mrożenie azotem o którym wspomina bohaterka reportażu mija się z prawdą. Metoda ta jest zbyt kosztowna i z pewnością przełożyłaby się na cenę pieczywa. O wiele tańsze jest mrożenie owiewowe za pomocą  schłodzonego powietrza - dodaje.

W związku z powyższym Michał Stępczak zachęca do gruntownego zapoznania się z tematem produkcji mrożonego pieczywa przed udzielaniem publicznych wypowiedzi w tym temacie.

- Namawiamy producentów do wyjścia z cienia i przedstawienia w szerszej odsłonie na czym polega oraz jakie zalety posiada mrożone pieczywo. W firmie Widan skład produktów jest jednym z głównych elementów analizy przy wprowadzaniu  do sprzedaży nowych produktów. Stawiamy na produkty, które nasz dostawca oznacza specjalną zieloną kategorią „czystej etykiety” jako dodatkową gwarancję czystości składu pieczywa.  Etykieta ta pojawiła się w Polsce między innymi w odpowiedzi na nieprawdziwe opinie rozpowszechniane przez media - dodaje.

Firma Widan od 25 lat zajmuje się dystrybucją mrożonej żywności. Firma wyspecjalizowana jest w zakresie zaopatrzenia w artykuły mrożone placówek detalicznych oraz sieci handlowych krajowych i zagranicznych, a także hurtowni. Produkty, które oferuje trafiają także do placówek żywienia zbiorowego (szpitale, jednostki wojskowe, zakłady karne, domy pomocy społecznej, szkoły, przedszkola itp.) oraz szeroko pojętej gastronomii (hotele, restauracje,kawiarnie punkty typu Fast Food).

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • piekarz domowy 16-09-2016, 17:38:
Jeżeli upiekę chleb i włożę go do zamrażarki to co otrzymam? Pieczywo mrożone. Czy w związku z tym będzie ono niezdrowe?
  • Chlebojad 13-09-2016, 15:27:
cyt.:" W związku z powyższym Michał Stępczak zachęca do gruntownego zapoznania się z tematem produkcji mrożonego pieczywa przed udzielaniem publicznych wypowiedzi w tym temacie."[...] No i to mu się raczej nie uda, bo dla ludzi najważniejsza jest opinia obiegowa - często nieprawdziwa, ale tworzona latami i powszechnie wyznawana. Co z tego, że obiektywnie błędna? Co z tego, że nie takie złe mrożonki są jak je malują?
  • Chlebojad 13-09-2016, 15:20:

W odpowiedz na:
To mrozcie dobre chleby i bulki a nie styropian bez zapachu.

Skąd wiadomo, czy ten styropian to akurat pieczywo zrobione z udziałem mrożenia? Czy klienci wiedzą co tak naprawdę kupują i u kogo?
Dowiedzieć się oczywiście mogą bez trudu, ale jakoś się nie dowiadują.

Zobacz wszystkie komentarze (6)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH