Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Właściciel firmy Folwark: Sytuacja na rynku tłuszczy roślinnych skłania do niepokoju

  • Autor: Paulina Mroziak, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-03-2011, 11:16
Właściciel firmy Folwark: Sytuacja na rynku tłuszczy roślinnych skłania do niepokoju
Kluczowymi klientami Folwarku są m.in.: firmy gastronomiczne, producenci sałatek i surówek oraz garmażeryjne przetwórnie rybne

W dłuższym terminie sytuacja na rynku rzepaku na pewno przełoży się na działania producentów, a co za tym idzie - ceny. Aby utrzymać rentowność z połowy 2010 r. musielibyśmy podwyższyć ceny o minimum 20 proc. - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Włodzimierz Kotaniec, właściciel firmy Folwark.

Jednak jak podkreśla nasz rozmówca, 20-proc. podwyżki nie są na razie do przyjęcia przez rynek. - Aktualnie ceny poszły w górę o 10-12 proc. Starcza to nam na pokrycie kosztów produkcji, ale nie mamy środków by dalej inwestować. Dlatego inwestycje rozkładane są na raty, a nowe zakupy - odkładane - komentuje Włodzimierz Kotaniec. Firma próbuje więc szukać oszczędności. Pod koniec ub.r. nieznacznie zmniejszyła zatrudnienie.

Folwark stara się dopasować do rynku. - Konkurencja z różnych powodów nie podnosi cen - np. zmniejsza procentową ilość tłuszczy w sosach. Boimy się zmniejszonego popytu na produkty naszej marki. Naszymi odbiorcami jest głównie mała gastronomia, np. bary typu kebab, które w pierwszej kolejności starają się kupować jak najtańsze produkty - przyznaje Włodzimierz Kotaniec.

Zdaniem naszego rozmówcy, sytuacja na rynku tłuszczy roślinnych skłania do niepokoju. - Już w ubiegłym roku odczuliśmy wyższe ceny rzepaku. Próbowaliśmy nawet nawiązać kontakty handlowe z Chinami czy Malezją, ale okazało się, że po doliczeniu transportu i kosztów związanych z logistyką i magazynowaniem, sprowadzanie surowca z tamtych krajów było nieopłacalne. W tym roku też nie będzie lepiej, m.in. ze względu na susze w tym regionie. Tak więc nie ma alternatywy, co powoduje wzmożone ruchy spekulantów o komentuje właściciel firmy Folwark.

Z drugiej strony przyznaje, że spekulanci na razie przerzucili się na cukier, więc na dzień dzisiejszy sytuacja na rynku rzepaku jest bardziej stabilna. - Choć z drugiej strony cukru potrzebujemy do produkcji ketchupów i niektórych sosów - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • rolnik z mazowsza 10-03-2011, 09:48:
Radzę już zaopatrywać się w tłuszcze. W mojej okolicy jest już po rzepaku...niestety.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH