Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Właściciel Piekarni Tyrolskiej uruchamia nowy piec i zapowiada ekspansję

Przedsiębiorca Jarosław Goszczycki, który w 150 punktach północno-wschodniej Polski sprzedaje pieczywo uruchomił w budowanej piekarni pod Olsztynem główny piec. Urządzenie docelowo może wypiekać 200 tys. bochenków dziennie.

Właściciel Piekarni Tyrolskiej uruchamia nowy piec i zapowiada ekspansję
Jarosław Goszczycki, właściciel Piekarni Tyrolskiej, fot. za youtube

Autor: PAP
Data: 19-02-2019, 14:43

Jarosław Goszczycki w Barczewie pod Olsztynem kończy budowę piekarni, która powstaje według jego autorskich pomysłów technologicznych. Piekarnia będzie wyposażona w wiele nowatorskich rozwiązań, które Goszczycki zaprojektował i wdrożył.

Znajdą się tam m.in. zbiorniki i maszyny rozdrabniające m.in. łubin czy amarantus tak, by można było zastosować je do wypieku chleba. Piece piekarnicze zostały tak zaplanowane i zbudowane, że całe ciepło powstające przy pieczeniu pieczywa jest odzyskiwane m.in. do ogrzewania wody w zakładzie i pomieszczeń. Linie produkcyjne zostały maksymalnie zautomatyzowane. Urządzenia piekarnicze Goszczycki kupił m.in. w Czechach i Niemczech.

Wartość inwestycji to 50 mln zł, z czego ok. 40 proc. to dofinansowanie Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości.

"Tak nowoczesnych rozwiązań potrzebujemy, pańska inwestycja jest godna podziwu" - mówił we wtorek wicewojewoda warmińsko-mazurski Sławomir Sadowski, który uczestniczył w uroczystym odpaleniu głównego pieca piekarni.

"Założyłem sobie, że zbuduję piekarnię, która zachowa maksymalnie dużo tradycji w recepturach, a jednocześnie maksymalnie zautomatyzuję proces wypieku chleba. Chodzi o to, że trudno jest znaleźć piekarzy, młodzi ludzie nie garnął się do tego zawodu, nie mam żadnych czeladników. Dlatego uważam, że trzeba piec porządny chleb oparty wyłącznie na naturalnych składnikach i jednocześnie ograniczać przy produkcji pracę ludzi" - powiedział Goszczycki. Dodał, że zachowanie tradycyjnych receptur sprawia, że chleb trzeba piec w nocy czy wcześnie rano - to dodatkowa trudność w pozyskiwaniu pracowników.

Piekarnia prowadzona przez Goszczyckiego nie dodaje do pieczywa polepszaczy, przez co jego wyroby nie są sprzedawane w supermarketach, a wyłącznie w piekarniach. Obecnie Piekarnia Tyrolska Goszczyckiego ma punkty od Ciechanowa i Przasnysza na południu, po Mrągowo na Mazurach, aż do Trójmiasta - w sumie to 150 punktów. Docelowo Piekarnia Tyrolska chce podwoić liczbę punktów sprzedaży pieczywa i planuje dalszą ekspansję.

"W ciągu 2-3 lat piece, które tu zbudowaliśmy mogą wypiec dziennie 200 tys. bochenków chleba. Muszę znaleźć nowe miejsca zbytu" - ocenił Goszcycki i w rozmowie z PAP przyznał, że po uruchomieniu jego piekarnia będzie najnowocześniejszą tego typu i tej wielkości w kraju. Zastrzegł, że nie zamierza produkować pieczywa głęboko mrożonego, ani dostosować swoich wyrobów do tego "by spełniały wymagania supermarketów".

Aby zyskać kolejnych klientów i nowe punkty zbytu Goszczycki zapowiedział, że w nowej piekarni do tradycyjnych wyrobów piekarniczych będą dodawane rośliny okopowe, m.in. buraki, pasternak, czy marchew.

"Na smak pieczywa te dodatki nie wpływają znacząco, a dziecko, które warzyw nie dotyka mimowolnie zje buraka, czy marchewkę" - powiedział PAP Goszczycki.

W ocenie Goszcyckiego nowa piekarnia rozpocznie pracę w ciągu 2-3 miesięcy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Piekarnia Tyrolska RSS ALERT    /    Jarosław Goszczycki RSS ALERT    /    piekarnictwo RSS ALERT    /    piekarnie RSS ALERT    /    chleb RSS ALERT

KOMENTARZE (7)

  • Czaro 2019-02-19 16:03:20
    W Przasnyszu i Ciechanowie nie mają swoich punktów.
    • Pracownik 2019-02-19 20:27:16
      Maja, sam tam jeżdżę z chlebem:)
  • pracownik byly 2019-02-21 17:15:44
    klamiesz z tym mrozeniem ropisz to w polowie i kradniesz skladki pracownicze na rete i emeryture oraz chorobowe wypatkowe zanizajac wynagrodzenie
  • Ktoś 2019-02-24 09:42:51
    Kłamca ,pracownikom najniższą krajową i jeszcze na raty,
    • Ja 2019-02-24 09:56:31
      Dokładnie tak robi i jeszcze tydzień po terminie wypłata...
  • olo 2019-02-24 10:22:11
    Panie Jarosławie dlaczego pracownicy nie maja kont bankowych odnosnie wynagrodzenia,bo łatwiej oszukać nie odprowadzając składek emerytalnych rentowych i podatku,nie prawdaż?
  • DONPEDRO 2019-06-13 15:59:02
    Wiadomość z ostatniej chwili: Goszczycki pada na mordę. Wysprzedaje hostel na starówce oraz inne nieruchomości ....

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.151.77
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.