REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Współwłaściciel Putka: Piekarnie są w trudnej sytuacji, szczególnie w małych miejscowościach

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 23-12-2011, 11:50
Współwłaściciel Putka: Piekarnie są w trudnej sytuacji, szczególnie w małych miejscowościach
Stefan Putka, współwłaściciel zakładów piekarniczo-cukierniczych Putka

Walka na ceny powoduje, że wiele piekarń co roku upada. Pomóc branży mogłoby zróżnicowanie na zakłady przemysłowe i rzemieślnicze - te ostatnie mogłyby proponować droższe produkty. - W najtrudniejszej sytuacji są piekarnie w małych miejscowościach - mówi Stefan Putka, współwłaściciel firmy piekarniczo-cukierniczej Putka.

REKLAMA

- Dużo piekarń bankrutuje, gdyż pomimo 20 lat przemian w Polsce nie nastąpiło przekształcenie, które miało miejsce na zachodzie Europy. U nich jest wyraźny podział na zakłady przemysłowe, półprzemysłowe i rzemieślnicze, w których widać bardzo duże zróżnicowanie cen - w zakładach rzemieślniczych cena może być trzykrotnie wyższa niż w zakładach przemysłowych. U nas wszyscy ścigają się cenami, zarówno duże zakłady, jak i małe - mówi Stefan Putka.

- W tej sytuacji decydująca staje się skala produkcji - dodaje.

Stefan Putka ocenia, że bankructwa dotknęły szczególnie te zakłady, które nie były w stanie przekształcić się, nie dokapitalizowały się, nie unowocześniły produkcji, nie zmieniły systemu kosztów. Dlatego sporo piekarń co roku wypada z rynku. - Na przykład w woj. mazowieckim było kiedyś 150 piekarń, obecnie zostało 100 - oznacza to, że jedna trzecia wypadła w ciągu paru lat - mówi współwłaściciel rodzinnej firmy.

Jego zdaniem największy problem jest w małych miejscowościach, czy miastach np. 100-tysięcznych. Warszawa wydaje się być łatwiejszym rynkiem, bo społeczeństwo w stolicy jest zamożniejsze, a po drugie mieszkańców przybywa. - Mogą zmieniać się gusty klientów, jednak pomaga to, że przybywa około 20-30 tys. konsumentów rocznie. Podobnie jest w innych dużych miastach - zaznacza Stefan Putka.

Pomimo to, nawet w Warszawie piekarnie upadają, a inne są na pograniczu bankructwa.

- Branża jest silnie konkurencyjna, są wolne moce, bo zakłady, robiąc modernizację, zwiększają też przy okazji moce wytwórcze. Poza tym, małe firmy rzemieślnicze nie otwierały własnych sklepów firmowych, dzięki którym firma może mieć własną politykę cenową, własną sprzedaż i nikt jej umowy nie wypowie. Na Zachodzie z reguły takie sklepy są i tam sprzedaje się wyroby wyłącznie danej firmy. U nas natomiast sklepy spożywcze mają na swoich półkach pieczywo od kilku producentów - tłumaczy Stefan Putka.

Ocenia on, że piekarnie dalej będą wypadały z rynku.

- Będą o tym decydowały kwestie ekonomiczne - w obecnych czasach ważny jest marketing, trzeba zatrudnić handlowców. Małych firm na to nie stać - mówi.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • VIP 27-03-2015, 09:42:
Dobrze że jest ten Putka on tak genialnie tłumaczy co dzieje się na rynku hahaha Ostatnio wpadł na genialny pomysł żeby sprzedawać kanapki bo to będzie dobry biznes. Jesteś Pan trochę w niedoczasie tak na oko jakieś 5 lat
  • J.M. 24-01-2015, 20:43:
Od ok.2 lat kupuję z piekarni Putka chleb "Chorwacki"Kupuję,bo mi smakuje!Ale od 5-6 miesięcy ten chleb bardzo się popsuł.Bardzo często połowa kromki to jedna wielka dziura otoczona skórką!W lepszym wariancie -to wiele mniejszych dziur!Nie ma mowy o posmarowaniu kromki i zrobieniu z niej kanapki.W takim stanie ten 250gramowy chlebek za prawie 3zł nie nadaje się do jedzenia.Przesyłane kilkukrotnie informacje na temet złej jakości do piekarni -nic nie dały.Nawet zdjęcia kromek z dziurami większymi niż połowa kromki -również nic nie zmieniły!Z żalem muszę zmienić chleb,a wszystkich klientów przestrzegam przed kupowaniem tego "dziurawca"!
  • Taxi-gsm 27-12-2011, 11:30:
No tak, Panie Putka przykro, ale pan rynku nie rozumiesz!!
Problem polega na tym, że na zachodzie zakłady małe produkują inaczej i inne produkty niż duże, przemysłowe. U nas pan Putka chciałby, aby klient za tak samo kiepski chleb płacił panu Putce więcej tylko dlatego, że on mniejszy jest. To rzemieślnicy sami zgotowali sobie ten los!!

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH