REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wysoki eksport soi

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 29-04-2014, 10:31
Wysoki eksport soi
Światowy eksport soi w bieżącym poziomie 2013/14 utrzymuje się na wysokim poziomie

Światowy eksport soi w bieżącym poziomie 2013/14 utrzymuje się na wysokim poziomie. Wg danych opublikowanych przez Oil World, kraje należące do czołówki największych eksporterów, tj. Stany Zjednoczone, Argentyna, Brazylia oraz Paragwaj w pierwszych 7 miesiącach sezonu 2013/14 (wrzesień 2013-marzec 2014) wyeksportowały łącznie ponad 60 mln t soi. Jest to więcej o 16,4 mln t (37 proc.) niż w tym samym okresie w sezonie poprzednim - informują analitycy Banku BGŻ.

REKLAMA

Warto zwrócić uwagę, że największy wzrost eksportu r/r odnotowano w ostatnich miesiącach. O ile od września do grudnia ub.r. eksport z ww. krajów zwiększył się o 6,2 mln t (23 proc. r/r) do 32,7 mln t, o tyle w ostatnim kwartale Stany Zjednoczone, Argentyna, Brazylia oraz Paragwaj wyeksportowały już o ok. 10,1 mln t soi więcej niż przed rokiem (wzrost o 59 proc.), tj. 27,4 mln t.

Do największych odbiorców soi w bieżącym sezonie należą Chiny, z 67-procentowym udziałem w światowym imporcie oraz UE, z 11-procentowym udziałem.

Oil World ocenia, że w ciągu pierwszych 7 miesięcy sezonu 2013/14 Chiny zaimportowały blisko 41 mln t soi wobec ok. 26 mln t w tym samym okresie w sezonie poprzednim. W bieżącym sezonie kraj ten zakupił znaczne ilości surowca ze Stanów Zjednoczonych, w obawie przed powtórzeniem sytuacji z ubiegłego sezonu, gdy nastąpiły duże opóźnienia w dostawach soi z Brazylii. Eksport brazylijskiej soi do tej pory przebiega jednak bez większych zakłóceń. Obecnie zapasy soi w Państwie Środka są wysokie. W ostatnich tygodniach kraj ten już kilkukrotnie wycofywał się z zakupów brazylijskiej i amerykańskiej soi. Niewykluczone, że również w najbliższym okresie Chiny będą zgłaszać mniejsze zapotrzebowanie na soję.

W przypadku UE, import soi w ciągu pierwszych 7 miesięcy sezonu 2013/14 zwiększył się o 1,1 mln t r/r (20 proc.) do 6,7 mln t. Wg Oil World, sprzyjały temu m.in. niewystarczająca podaż śruty sojowej we Wspólnocie, jak również utrzymujące się korzystne marże na przerobie soi.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 958) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH