www.nagel-group - partner portalu
Strona główna » Zboża »  Wiadomości

Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej

Data: 28-09-2010, 10:06

Wzrosła produkcja margaryn i mieszanek do smarowania pieczywa o obniżonej lub niskiej zawartości tłuszczu

Według danych GUS opublikowanych pod koniec września, w okresie styczeń-sierpień 2010 roku przedsiębiorstwa zatrudniające powyżej 49 osób wyprodukowały 232 tys. t margaryn i mieszanek do smarowania pieczywa, czyli o 7,2 proc. więcej w stosunku do analogicznego okresu 2009 roku - informują analitycy BGŻ.

W ostatnich latach jednak produkcja margaryn w Polsce nie wykazywała trendu wzrostowego, co mogło być konsekwencją m.in. tendencji odnotowywanych w ich konsumpcji. GUS podaje, że przeciętne miesięczne spożycie margaryn i innych tłuszczów roślinnych (z wyłączeniem oliwy z oliwek oraz olejów roślinnych) w przeliczeniu na osobę w gospodarstwach domowych w 2004 roku - tj. w momencie akcesji Polski do UE - kształtowało się jeszcze na poziomie 0,55 kg, podczas gdy w 2009 roku już 0,46 kg. Wynika stąd zatem, że średnia roczna stopa spadku spożycia margaryn w gospodarstwach domowych przekroczyła poziom 3,5%.

Pamiętać jednakże należy, że wzrasta popyt na tłuszcze roślinne ogółem wykorzystywane w gastronomii i przemyśle spożywczym.

W ostatnich latach rosło znaczenie eksportu jako kanału zbytu margaryn. Zwiększał się jednak także import. Niemniej, Polska wciąż pozostaje eksporterem netto margaryn, zarówno w ujęciu ilościowym, jak i wartościowym.

Więcej informacji:

margaryna RSS ALERT

Komentarze
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być
pierwszy. Wypowiedz się!
WALUTY
  • EUR 4,15 zł -0.14%
  • CHF 3,41 zł -0.15%
  • USD 3,07 zł 0.16%
  • GBP 5,25 zł 0.10%
WIĘCEJ » GIEŁDA WIĘCEJ » SPÓŁKI
  • ALM 22.75 zł -0.26%
  • BMI 0.01 zł 0.00%
  • DEL 5.62 zł -1.58%
  • EKO 5.02 zł -9.71%
  • EMP 59.00 zł 1.62%
  • EUR 42.00 zł 1.69%
  • HGN 2.25 zł -1.32%
WIĘCEJ » MIĘSO WIĘCEJ » ZBOŻA WIĘCEJ » RAPORTY MRiRW