Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zakażenia w 1. roku życia związane ze zwiększonym ryzykiem celiakii

  • Autor: PAP
  • Data: 21-06-2017, 11:01

Zakażenia, szczególnie w obrębie układu pokarmowego, przebyte w okresie niemowlęcym są związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia celiakii - twierdzą naukowcy z Instytutu Badań nad Cukrzycą w Helmholtz Zentrum w Monachium (Niemcy).

Artykuł na ten temat ukazał się najnowszym wydaniu czasopisma "American Journal of Epidemiology".

Zespół pod kierunkiem prof. prof. Anette-Gabriele Ziegler wykazał, że powtarzające się infekcje w obrębie przewodu pokarmowego, do których doszło w pierwszym roku życia dziecka, wyraźnie zwiększają ryzyko rozwoju celiakii w późniejszym okresie.

Już wcześniej ta sama grupa badaczy dowiodła, że istnieje związek pomiędzy zakażeniami we wczesnym dzieciństwie a rozwojem cukrzycy typu 1: najwyższe ryzyko zachorowania obserwowano u dzieci, u których w ciągu pierwszych sześciu miesięcy życia dochodziło do nawracających infekcji układu oddechowego.

Tym razem naukowcy postanowili sprawdzić, czy istnieje zależność pomiędzy wczesnymi zakażeniami a celiakią. Wykorzystali do tego dane dostarczone przez Bavarian Association of Statutory Medical Insurance Insurance, dotyczące blisko 295,5 tys. dzieci urodzonych w latach 2005-2007. Analizowali kartoteki medyczne dzieci od momentu urodzenia, aż do ukończenia przez nie 8,5 lat. W tym czasie u 853 młodych uczestników stwierdzono celiakię, co stanowiło 0,3 proc. wszystkich badanych.

Szczegółowa analiza wykazała, że ryzyko wystąpienia choroby trzewnej było szczególnie wysokie, kiedy do zakażeń przewodu pokarmowego dochodziło w pierwszym roku życia.

W mniejszym, choć także zauważalnym, stopniu ryzyko celiakii zwiększało się także w skutek wczesnych zakażeń układu oddechowego.

"Nasze dane nie pozwalają na razie stwierdzenie, czy zaobserwowane związki są czysto przyczynowe, czy opierają się na zmianach w mikrobiomie, a może na konkretnej odpowiedzi immunologicznej" - wyjaśnia dr Andreas Beyerlein, jeden ze współautorów badania. - "Wydaje nam się jednak, że zwiększone ryzyko zachorowania na celiakię wiąże się ze stale utrzymującym się we wczesnym dzieciństwie stanem zapalnym w obrębie przewodu pokarmowego, a nie jest spowodowane przez żaden konkretny wirus czy bakterię".

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 606) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH