REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Zakłady tłuszczowe kupią 1,1 mln ton rzepaku na cele spożywcze

  • Autor: PAP
  • Data: 06-08-2008, 19:14
Zakłady tłuszczowe kupią 1,1 mln ton rzepaku na cele spożywcze

Zakłady tłuszczowe chcą kupić w tym roku na cele spożywcze ok. 1 mln 100 tys. ton rzepaku. Przetwórcy płacą obecnie za surowiec w granicach 1200 zł za tonę - poinformował w środę PAP dyrektor biura Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju (PSPO) Lech Kampczyński.

REKLAMA

Kampczyński zaznaczył, że cena skupu rzepaku oparta jest m.in. na notowaniach paryskiej giełdy Matif, a tam ceny w ostatnich tygodniach znacznie spadły. Obecnie giełda sprzedaje rzepak po 400 euro za tonę, co daje w przeliczeniu ok. 1200 zł zł/t.

Spadek cen giełdowych jest wynikiem dobrych zbiorów rzepaku u największych europejskich producentów - we Francji i w Niemczech, a także na Ukrainie - wyjaśnił.
Według niego, 1200 zł za tonę rzepaku jest ceną kompromisową dla plantatorów i zakładów tłuszczowych. W połowie lipca za rzepak rolnik mógł otrzymać nawet 1400 zł/t.

Jak poinformowało Stowarzyszenie, rolnicy w ubiegłym roku nie byli zainteresowani podpisywaniem umów kontraktacyjnych na dostawy rzepaku, gdyż liczyli na wyższe ceny. Firmy proponowały za rzepak od 1300-1680 zł/t w zależności od terminu dostawy, plantatorzy oczekiwali ceny na poziomie 1800 zł/t. Podobne zjawisko wystąpiło i w tym sezonie.

Według PSPO, zbiory rzepaku wyniosą w tym roku ok. 2 mln t. GUS prognozuje, że będzie to 1,9 mln. Zbiory tego surowca w 2007 r. wyniosły ponad 2,1 mln ton.

Produkcja rzepaku w Polsce całkowicie pokrywa potrzeby konsumpcyjne. Zakłady tłuszczowe prawdopodobnie skupią na ten cel ok. 1,1 mln ton rzepaku.

Pozostały surowiec, tj. ok. 800-900 tys. ton, zostanie przeznaczony na biopaliwa. Polski rynek biopaliw nie jest zainteresowany zakupem rzepaku, więc prawdopodobnie zostanie on wyeksportowany do Niemiec w postaci nasion lub w formie oleju.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, branża tłuszczowa w 2007 r. wyprodukowała 428 tys. ton oleju rzepakowego ratyfikowanego oraz 360 tys. ton margaryn. Prognoza Instytutu na ten rok - to produkcja 500 tys. ton oleju rzepakowego i 360 tys. ton margaryn.

Według szacunków, spożycie tłuszczów roślinnych w Polsce w 2007 r. wyniosło 20,1 kg na osobę rocznie i było o 0,5 proc. wyższe niż w 2006 r. Globalna konsumpcja tłuszczów wyniosła 766 tys. ton.

IERiGŻ szacuje, że w tym roku konsumpcja tłuszczów wzrośnie nieznacznie i będzie na poziomie 20,2 kg na osobę. Wzrost zużycia tych tłuszczów nastąpi jedynie w przemyśle spożywczym i w gastronomii.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 308) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH