REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Zamiana ziemniaków na produkty pełnoziarniste w diecie zmniejsza ryzyko cukrzycy

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 07-04-2016, 15:19
Zamiana ziemniaków na produkty pełnoziarniste w diecie zmniejsza ryzyko cukrzycy
fot. shutterstock

O czynnikach ryzyka i skutkach zachorowań na cukrzycę mówił przy okazji przypadającego 7 kwietnia Światowego Dnia Zdrowia dr Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.

REKLAMA

Na cukrzycę typu II choruje na świecie 350 mln ludzi, a w regionie europejskim 64 mln. W Polsce na cukrzycę cierpi 3 mln osób, z czego 1 mln nawet o tym nie wie. Kolejne 5 mln osób dotyka tzw. stan przedcukrzycowy.

- Bardzo niepokojące jest to, że cukrzyca typu drugiego zaczyna pojawiać się u dzieci i młodzieży, podczas gdy niedawno nie była w ogóle spotykana w tej grupie wiekowej. Problem ten dotyczy już ok. 2-4 procent najmłodszych - mówi Jarosz.

Jak wynika z prognoz, w 2040 roku liczba chorych na cukrzycę w Europie wzrośnie z 60 do 71 milionów, czyli z 9 do 11 procent. Według obliczeń Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej z 2014 roku Polska znajduje się na czwartym miejscu w Europie jeśli chodzi o występowanie stanu przedcukrzycowego. Jednak już w 2035 będziemy liderem tej niechlubnej klasyfikacji ze wskaźnikiem na poziomie 19-20 procent populacji.

- Zachorowanie na cukrzycę oznacza pogorszenie się ogólnej jakości życia. Chory musi zostać poddany dużym rygorom dietetycznym i leczniczym, ale także zmienić swój styl życia. Problemem jest nie tylko leczenie cukrzycy, ale także to żeby leczyć ją dobrze. Cukrzyca niesie ze sobą zwiększone ryzyko zachorowania na różne choroby, np. nowotwory złośliwe, a także olbrzymie koszty ekonomiczne - dodaje Jarosz.

Czynnikami ryzyka w przypadku zachorowań na cukrzycę są mała aktywność fizyczna i nieprawidłowy sposób żywienia. Ryzyko można zmniejszyć poprzez spożywanie błonnika, warzyw i owoców, regularne posiłki, a także dobrze zbilansowane i bogate w poszczególne składniki odżywcze śniadanie. 

- Ostatnie prace pokazują, że jeśli spożywamy węglowodany, których źródłem są ziemniaki to ryzyko cukrzycy rośnie. Natomiast jeżeli zamienimy je na produkty pełnoziarniste, zbożowe to istotnie zmniejsza się ryzyko rozwoju cukrzycy typu drugiego - dodaje Mirosław Jarosz. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 770) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 171)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH