Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zbiory rzepaku będą niższe niż w 2011 r. Ceny utrzymają się na ubiegłorocznym poziomie

  • Autor: PAP
  • Data: 28-05-2012, 08:42

Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku (KZPR) prognozuje, że plony rzepaku w tym roku wyniosą 1,2-1,4 mln ton, czyli będą niższe niż w roku ubiegłym. Według KZPR to efekt wymarznięć.

Prezes KZPR Mariusz Olejnik powiedział PAP, że z informacji zebranych przez Zrzeszenie wynika, iż "z ponad 820 tys. hektarów w kraju zasianych rzepakiem wymarzła jedna trzecia". Zrzeszenie przeprowadziło ankiety telefoniczne wśród ok. 20 proc. swoich członków. KZPR skupia 1500 przedsiębiorców rolnych, którzy odpowiadają za 45 proc. zbiorów rzepaku w kraju.

Zdaniem prezesa ceny rzepaku nie powinny spaść poniżej poziomu sprzed roku, ponieważ z tygodnia na tydzień obniżane są europejskie prognozy dotyczące plonów rzepaku. Cena "powinna mieścić się w przedziale 1800 tys. zł do nawet 2500 tys. zł za tonę". Przypomniał, że "obecnie średnia cena to 2000-2050 zł za tonę rzepaku technologicznego".

W ocenie Olejnika w tym roku nieurodzaj - spowodowany lutowymi wymarznięciami - dotknie głównie województwo zachodniopomorskie i kujawsko-pomorskie, a także woj. wielkopolskie i północną część woj. opolskiego.

Ubiegłoroczny spadek plonów był też wynikiem niekorzystnych warunków atmosferycznych - zwłaszcza obfitego deszczu w okresie zasiewów ozimych odmian i przedłużających się żniw pszenicy, po której siany był właśnie głównie rzepak. Największe straty w 2011 r. wystąpiły w województwach: zachodniopomorskim i kujawsko-pomorskim.

Tegorocznych wymarzniętych upraw rzepaku ozimego producenci nie przesiewali rzepakiem jarym - jak sugerowało wiosną Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju. "Z mojego rozeznania wynika, że rzepak przesiewany był przede wszystkim pszenicą jarą, jęczmieniem jarym i kukurydzą, która dała w ubiegłym roku dobre plony" - dodał Olejnik.

Z danych Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku wynika, że na Opolszczyźnie działa 28 tys. producentów rzepaku, a w całym kraju ok. 60 tys. Średnia produkcja to 2,3-2,5 tony z hektara w kraju. "Na Opolszczyźnie średnia jest wyższa i wynosi ok. 3,5 tony rzepaku z ha" - stwierdził Olejnik.

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego opublikowanych we wrześniu ub. roku w przedwynikowym szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych za 2011 rok zbiory rzepaku i rzepiku oceniono na ok. 1,9 mln ton, czyli o ponad 10 proc. mniej niż zbiory z roku 2010.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH