Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zbiory rzepaku w Polsce osiągnęły poziom 1,9 mln t

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 28-09-2011, 10:25
Zbiory rzepaku w Polsce osiągnęły poziom 1,9 mln t

W ostatni piątek (23 września 2011 r.) GUS opublikował przedwynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2011 roku. Tegoroczne zbiory rzepaku i rzepiku oceniono na 1,9 mln t, co w stosunku do zbiorów w 2010 roku oznacza ponad 10-procentowy spadek - podali analitycy Banku BGŻ.

Obniżka produkcji była konsekwencją zarówno niższej powierzchni uprawy, jak i słabszego plonowania.

GUS szacuje, że areał uprawy rzepaku i rzepiku w br. zmniejszył się w porównaniu do ubiegłego roku o 12,5 proc. i wyniósł ok. 827,5 tys. ha.

Nieco mniejszy spadek w ujęciu procentowym odnotowano w przypadku plonów (ok. 8 proc. r/r). Według GUS, przeciętne plony rzepaku i rzepiku wyniosły 22,6 dt/ha, co oznacza, iż były niższe o ok. 2 dt/ha w odniesieniu do ubiegłorocznych.

O słabszym plonowaniu zadecydował szereg czynników. Siewy przebiegały w niekorzystnych warunkach pogodowych. W optymalnym terminie zasiano mniej rzepaku niż przed rokiem. Mimo iż stan plantacji przed wejściem roślin w stan zimowego spoczynku był bardzo zróżnicowany, ogólnie był gorszy niż przed rokiem. W lutym, przy braku dostatecznej okrywy śnieżnej chroniącej uprawy przed nadmiernym wychłodzeniem, odnotowano istotne spadki temperatury powietrza przy gruncie. Największe straty wystąpiły w województwach zachodniopomorskim i kujawsko-pomorskim. Niekorzystny wpływ na stan plantacji rzepaku miały także przymrozki i opady śniegu, które wystąpiły w pierwszej dekadzie maja. Na niższe plony wpłynęły również niesprzyjające warunki atmosferyczne w końcowej fazie wegetacji. Opady deszczu i burze w niektórych regionach powodowały wyleganie roślin rzepaku i rzepiku, utrudniały zbiór oraz powodowały większe straty i pogarszały jakość zebranych nasion.

Niższe zbiory rzepaku w bieżącym sezonie, nie tylko w Polsce, ale także w UE - która jest największym globalnym producentem i konsumentem rzepaku - oraz na świecie stanowią czynnik za utrzymaniem wysokich cen skupu surowca. W kraju ceny dodatkowo wspiera stosunkowo słaby złoty. Według danych publikowanych przez MRiRW w połowie września br. przeciętne ceny skupu netto rzepaku osiągnęły poziom 1929 PLN/t (cena wyliczona jako średnia cena rzepaku zakupionego w ramach kontraktów i poza nimi o wilgotności do 9 proc.). Tym samym, były wyższe o blisko 50 proc. w stosunku do analogicznego okresu w 2010 roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • rolnik z mazowsza 30-09-2011, 13:27:
a gdzie ten mądry kolega co przewidywał tak wielkie plony rzepaku co ??? nie odzywa się ???

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH