Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Zmiana parametrów jakościowych dla oliwy

24 Stycznia Komisja Europejska wprowadziła regulację zmieniającą do rozporządzenia o numerze 2568/91 w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy, uzupełniającą wcześniejszy dokument o zapis dotyczący nowego parametru decydującego o możliwości klasyfikowania oliwy z oliwek jako extra vergine. Parametr ten to dopuszczalny poziom tzw. alkilo- estrów.

Prowadzone od lat badania dowiodły, iż nadmierne stężenie tego parametru w oliwie extra vergine świadczy o tym, iż została ona wytłoczona z oliwek przechowywanych w nieodpowiednich warunkach lub zbyt długo leżakujących, które uległy procesowi fermentacji.

Takie oliwki są niestety wykorzystywane w procesie produkcji wielu znanych firm. Wytłoczoną z takich oliwek oliwę poddaje się procesowi "czyszczenia" lub miesza się z pewną ilością dobrego gatunku extra vergine, co powoduje, że pozostałe parametry zarówno chemiczne jak i organoleptyczne pozwalają klasyfikować oliwę jako extra vergine.

W wyniku takiego "oczyszczania" nie zmienia się jednak poziom alkilo-estrów w oliwie, a jego nadmierny poziom (powyżej 75mg/kg) może świadczyć o bardzo złej jakości oliwy. Od 1 Kwietnia 2011, producenci których oliwy extra vergine będą miały parametr alkilo- estrów przekroczony, nie będą mogli dłużej stosować definicji extra vergine.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

oliwa RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.207.146.166
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.