Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Znacznie pogorszyły się marże realizowane przez młyny

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 20-01-2015, 10:22
Znacznie pogorszyły się marże realizowane przez młyny

W ostatnim kwartale 2014 r. znacznie pogorszyły się marże przemiałowe młynów. W okresie tym przeważały wzrostowe tendencje cen zakupu pszenicy i żyta, podczas gdy przez dużą część kwartału ceny mąki i otrąb nadal spadały - informują analitycy BGŻ.

Jeszcze w końcówce III i na samym początku IV kwartału 2014 r. cena pszenicy konsumpcyjnej w kraju spadała. Jednak przez pozostałą część ostatniego kwartału 2014 r. ceny systematycznie wzrastały. W rezultacie przeciętna cena w całym kwartale, wyliczona na podstawie cen tygodniowych podawanych przez zakłady i punkty skupu monitorowane przez MRiRW, wyniosła 684 zł/t. Mimo systematycznych wzrostów, była ona jednak nadal minimalnie (o 0,4 proc.) niższa niż przeciętna cena w III kwartale, która wynosiła 686 zł/t. Jednocześnie osiągnięty poziom był o 9,2 proc. niższy niż w IV kwartale 2013 r.

Podobnie wyglądały tendencje cenowe na rynku żyta konsumpcyjnego. Przeciętna cena w kwartale ukształtowała się na poziomie 503 zł/t, tj. praktycznie takim samym (-0,1 proc.) jak kwartał wcześniej i o 3,7 proc. niższym niż rok wcześniej.

Warto jednak zauważyć, że w tym samym czasie przeciętne ceny zbytu mąki i otrąb spadły w znacznie większym stopniu. Ceny mąki spadały jeszcze w listopadzie, a potem rosły w bardzo niewielkim stopniu. Przeciętna cena zbytu popularnej mąki pszennej typu 500 sprzedawanej luzem w IV kwartale ub.r. wyniosła 916 zł/t i była o 4,5 proc. niższa niż w III kwartale i o 10,6 proc. niższa niż w IV kwartale 2013 r. Jeszcze większy spadek dotyczył cen otrąb pszennych sprzedawanych luzem. Ich przeciętna cena w IV kwartale wyniosła 368 zł/t i była o 20,2 proc. niższa niż kwartał wcześniej i o 29,7 proc. niższa niż rok wcześniej. Oznacza to, że szczególnie w końcówce 2014 r. marże przemiałowe były pod dużą presją.

Liczona na cenach bieżących marża przemiałowa (przy założeniu produkcji 50 proc. mąki 500, 25 proc. mąki 750 i 25 proc. otrąb) w ostatnim kwartale 2014 r. wyniosła zaledwie 96 zł/t, co jest bardzo niską wartością, o 36 proc. niższą niż w III kwartale. Oczywiście sytuacja każdego młyna jest inna i jest uzależniona chociażby od prowadzonej polityki zakupowej i poziomu utrzymywanych zapasów, polityki sprzedażowej, regionu działania i wielu innych czynników. Niemniej jednak, przeciętnie osiągnięty poziom marż był niski i można podejrzewać, że sytuacja wielu młynów dosyć trudna. Trzeba pamiętać, że wyliczona w ten prosty sposób marża musi pokryć wszystkie koszty działalności młyna, poza kosztami surowca.

Co interesujące, mimo wyraźnych spadków cen zbytu mąki z zakładów, ceny detaliczne spadły jak dotychczas w niewielkim stopniu. Dla porównania, przeciętna cena mąki tortowej 450 w opakowaniach detalicznych (1 kg) sprzedawanej z zakładów w okresie październik-listopad 2014 r. była o 8,5 proc. niższa niż rok wcześniej, a cena detaliczna mąki pszennej wg GUS w tym samym czasie obniżyła się zaledwie o 3,6 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 885) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH