Browar Gontyniec od historii do teraźniejszości
Historia browarnictwa w Czarnkowie sięga XVI wieku. w 1677 roku została opracowana ordynacja, w której zawarto wytyczne co do ilości piwa, które mogli warzyć mieszczanie. W XVII wieku w Czarnkowie warzeniem piwa zajmowało się dwadzieścia rodów mieszczańskich, a w 1710 roku ich ilość wzrosła do trzydziestu.

Browar wzniesiony został w miejscu gdzie niegdyś znajdował się najstarszy gród czarnkowski. W okresie międzywojennym przy browarze usytuowany został młyn. Obok głównego budynku browaru i młyna znajdowały się zabudowania tworzące całą zagrodę - był wśród nich budynek mieszczący leżakownię i myjnię beczek oraz stajnia, obora, warsztat bednarski.
W latach 1865-1881 browar nosił nazwę Brauerei Streich. Od 1893 r. właścicielem browaru był Rudolf Koeppe zmarły przed 1939 r. - nazwa browaru brzmiała wówczas Schlossbrauerei. Podczas wojny był on własnością wdowy po Rudolfie oraz jego syna Hansa Koeppe.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W 1945 r. browar wraz z młynem przejęty został przez Rosjan i początkowo znajdował się pod nadzorem wojskowym. W tym czasie produkcja piwa była wstrzymana, pracował jedynie młyn.
Jeszcze w roku 1945 Polacy założyli Spółdzielnię "Robotnik", uruchomili Browar i wznowili produkcję. W takim stanie przetrwał do dziś.
Browar w Czarnkowie jest obecnie jednym z nielicznych zakładów w Polsce, stosujących wyłącznie dawne metody warzenia piwa oraz klasyczne urządzenia piwowarskie, jak choćby niezwykle rzadko spotykane dziś otwarte kadzie fermentacyjne, kocioł parowy, śrutownik czy piec z 1918 roku. Wszystkie wymienione urządzenia są w pełni sprawne i działające. Moce produkcyjne browaru wynoszą na dzisiaj 50 tys. hl. piwa rocznie. Obecnie Browar Czarnków produkuje kilka rodzajów piw marki Gniewosz i Noteckie: piwo jasne 12,1°Blg, piwo ciemne 14,1°Blg, piwa ciemne 14,1°Blg smakowe (miodowe, korzenne). Piwo Noteckie, od roku 2006 znajduje się na polskiej Liście Produktów Tradycyjnych.
Browar w Kamionce pod Chodzieżą został uruchomiony w roku 2014. Rozbudowa leżakowni oraz innych modernizacji pozwoliły na wzrost wydajności linii z 12.000 hl do poziomu 20.000 hl. W Kamionce powstają piwa marki Konstancin, zarówno dolnej jak i górnej fermentacji. Większość z nich jest niefiltrowana, a ich receptura niezmienna. Za w/w piwo w 2009 roku otrzymaliśmy Nagrodę Specjalną Kapituły Orła Agrobiznesu za produkcję naturalnego piwa.
To tu kontynuujemy wytwarzanie znanych i lubianych wariantów piw takich jak IPA, Stout, Dawne, Pszeniczne czy Żytnie, za które otrzymaliśmy wiele pierwszych jak i czołowych miejsc oraz wyróżnień. Ostatnią nowość w naszej ofercie jest Noteckie Bezalkoholowe, które cieszy się dużym zainteresowaniem. W sklepach firmowych można zaopatrzyć się we wszystkie rodzaje piw, a w Czarnkowie dostępne jest również świeże piwo jasne i ciemne, lane prosto z kega w butelki 1 litrowe.
Nasze piwa powstają wyłącznie przy użyciu naturalnych surowców, bez udziału konserwantów, a smakowej pełni nabierają podczas blisko dwumiesięcznego leżakowania. Do produkcji używane są dwa rodzaje chmielu krajowego i jeden zagraniczny. Nie stosujemy surowców niesłodowanych. W 2007 roku zakład otrzymał Eko Certyfikat.
Sukcesywnie zwiększamy sprzedaż naszych produktów oraz poszerzamy grono naszych odbiorców. Na nowy rok planujemy wprowadzić do naszej oferty kolejne nowości, które mamy nadzieję, również spotkają się z przychylnym odbiorem.
