Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Wódka o smaku wasabi lub pomidorów? Małe polskie gorzelnie nie boją się innowacji

  • Autor: Marcin Młodożeniec, 40procent.pl
  • Data: 29-12-2021, 14:57
Rynek alkoholi rzemieślniczych w Polsce rośnie i jest pełen innowacji. Prezentujemy 10 ciekawych receptur z 2021 roku w kraftowym gorzelnictwie.
Wódka o smaku wasabi lub pomidorów? Małe polskie gorzelnie nie boją się innowacji
10 ciekawych receptur 2021 roku w kraftowym gorzelnictwie. fot. mat. pras.

10 ciekawych receptur 2021 roku w kraftowym gorzelnictwie

Mijające 12 miesięcy obfitowało w nowe produkty w świecie gorzelnictwa rzemieślniczego. Relatywnie niewielka skala, profesjonalny sprzęt do destylacji, kompetencje i odwaga gorzelników – to wszystko zaowocowało wieloma nowymi produktami. Niektóre z nich oparto o niecodzienne dość receptury. Oto kilka tylko przykładów:

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Drake (OVII) Spirits – wódka z pomidorami

Wielkopolska Drake Distillery, która słynie przede wszystkim z destylatów owocowych, zaskoczyła rynek wódką smakową stworzoną z wykorzystaniem dość niecodziennego surowca – pomidorów. Całe warzywa macerowano w spirytusie zbożowym i poddano destylacji w miedzianym alembiku. W rezultacie uzyskano trunek, który w smaku przypomina keczupowe chrupki i zupę pomidorową.

OVII Wódka z pomidorami. fot. mat. pras.

Wódka żytnia ogórek zielony

Skoro pomidory, to dlaczego nie ogórki? Stanisław „Stanley” Smarduch ze Smarduch Family Distillery stworzył w tym roku wódkę poprzez zmieszanie wódki żytniej z destylatem z zielonych ogórków, w większości obranych ze skórek. Tak powstał trunek, którego zapach i smak przypomina mizerię.

Smarduch Family Distillery Wódka żytnia ogórek zielony. fot. mat. pras.

Horst – wódka bardzo czysta

Twórcy Grochowicy (pierwsza w tej części Europy okowita z grochu) w 2021 roku wprowadzili na rynek także swoje pierwsze wódki. Jedną z nich jest Horst, w której bazą jest mieszanka spirytusu ziemniaczanego z destylatem z… grochu. Nietypowe połączenie oraz leżakowanie sprawiły, że wódka uzyskała ciekawe walory smakowe. Zapach i smak wanilii łączy się tu z nutami gotowanych roślin strączkowych i świeżych warzyw.

Horst wódka bardzo czysta. fot. mat. pras.

Wasabi Farm Vodka

Niecodzienny trunek z uprawianego niedaleko Radomia wasabi odmiany Mazuma. Bazą jest tu mieszanka spirytusów zbożowego i ziemniaczanego, w której macerowano świeże kłącza wasabi potem poddano destylacji. W efekcie powstała wódka o bardzo intensywnym aromacie i smaku, który przypomina świeżo startą roślinę wasabi. Znakomita do sushi.

Wasabi Farm Vodka Poland. fot. mat. pras.

Destyl kozia serwatka

Marka Destyl pozyskała serwatkę z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego „Figa” zlokalizowanego w Mszanie i zdecydowała się poddać ten niecodzienny surowiec destylacji. Wyzwanie podjęła Podkarpacka Destylarnia Okowity, która zamieniła serwatkę na wysokoprocentowy (aż 57%) destylat. Tak powstał wyjątkowy trunek, którego zapach i smak przypomina kozie mleko i tłusty, słony twaróg. Sami twórcy mówią o nim „love it or hate it”.

Destyl Kozia Serwatka. fot. mat. pras.

Podole Wielkie Innovator i Innovator Alter Ego

Gorzelnia w Podolu Wielkim pokazała wraz z premierą nowego rocznika swoich okowit, że nie tylko rodzaj surowca wpływa na finalny smak trunku. Poprzez zmiany w procesach zacierania, fermentacji i destylacji z tej samej odmiany ziemniaka uzyskano tu okowity o różnych profilach smakowych. Innovator i Innovator Alter Ego to dwa alkohole z tego samego surowca, ale różniące się istotnie zapachem i smakiem.

Podole Wielkie_innovator. fot. mat. pras.

Okowita z czerstwego chleba

Nie można przejść obojętnie obok pomysłu firmy Handelek, która prowadzi w Krakowie bistro śniadaniowe oraz piekarnię rzemieślniczą. Bartłomiej Rak, zainspirowany współczesnymi trendami „zero waste” oraz rynkiem austriackim, wpadł na pomysł stworzenia alkoholu z suchego chleba pochodzącego z piekarni rzemieślniczych. Pieczywo poddano destylacji w Podkarpackiej Destylarni Okowity i uzyskano ciekawy trunek o wyjątkowych walorach smakowych.

Handelek - okowita z czerstwego chleba. fot. mat. pras.

Okowity Piwne

Rok 2021 to także udane efekty współpracy gorzelników i piwowarów. Sama tylko kooperacja AleBrowaru z Podolem Wielkim zaowocowała aż sześcioma nowymi piwnymi okowitami. Pojawił się Minister – destylat z piwa, od Browaru Minister - destylowany w IMA Distillery. Zadebiutował też HOP#1 od browaru Nook, destylowany w Podolu Wielkim i sporo innych… 

Minister Destylat z Piwa. fot. mat. pras.

Jonston Gin – Winter Time Gin

Jonston Distillery, pierwsza polska destylarnia, w której tworzy się wyłącznie gin, zadebiutowała w tym roku i ma już cztery produkty. Marka postawiła także na edycje sezonowe. Jedną z nich jest Winter Time Gin, w której postawiono na recepturę skomponowaną wokół cytrusów takich jak pomarańcze i mandarynki. Wykorzystano też sporą porcję kakao. Oprócz klasycznej mieszkanki ziół i przypraw, macerat wzbogacono m.in. o owoce tarniny i żurawiny.

Jonston Gin - Winter Time Gin. fot. mat. pras.

Jakob Haberfeld Miodonka i Wiśniówka

Warto zwrócić uwagę także na świat likierów. Marka Jakob Haberfeld postanowiła poddać swoją Wiśniówkę oraz wódkę miodową maturacji w beczkach. Dzięki pozyskanym z browaru Nook beczkom po piwie Musk (styl Russian Imperial Stout), w którym wcześniej leżakowała whisky Laphroaig, udało się stworzyć alkohole o ciekawym profilu smakowym. Wiśnia z wędzonką w tle i wódka miodowa z nutami dymu i czekolady to dość nietypowe połączenia.

Miodonka Barrell Aged. fot. mat. pras.

Gorzelniczy kraft - co przyniesie 2022 rok?

Wyjątkowe trunki wprowadziły także marki takie jak: Wolf & Oak (np. destylat z bananów), Duch Sadu (wódka trawa żubrowa), Legacy (żytnia z miodem), Waszkówka (macerat korzenno-ziołowy na bazie destylatu kukurydzianego), Gospodarstwo Rolne Urbanek Andrzej (okowita z truskawek i okowita z żyta i jabłek)… Do tego liczne giny, nalewki i inne destylaty stworzone w oparciu o nietuzinkowe, autorskie pomysły. Wydaje się, że rynek kwitnie a rok 2022 przyniesie jeszcze więcej ciekawych nowości.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!