Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Alkohole i używki

10 trendów alkoholowych na 2020

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 21-02-2020, 11:16
Prosecco, whisky, wódka bio, a może gin z tonikiem lub piwo kraftowe. Bogata oferta alkoholowa w 2020 powinna zadowolić gusta najbardziej wybrednych konsumentów. Z kolei osoby, które za alkoholem nie przepadają, mogą sięgnąć po tak zwane „alkohole bez procentów”, które także wpisują się w grono najpopularniejszych trendów na rynku alkoholi w 2020 według Nielsena. Poniżej przedstawiamy 10 trendów alkoholowych na ten rok opracowanych przez Annę Anasik, konsultanta oraz Adama Dużyńskiego, starszego konsultanta w Nielsen Connect w Polsce.
10 trendów alkoholowych na 2020
10 trendów alkoholowych na 2020 , fot. unsplash

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

1. Alkohol tak, ale bez procentów

Zdaniem ekspertów w 2020 „alkohole bez procentów” będą cieszyć się niesłabnącą popularnością. W przypadku piwa tempo wzrostu prawdopodobnie zwolni, ale wciąż będzie kilkakrotnie przekraczać tempo wzrostu całej kategorii. Prawdziwie spektakularne wzrosty może przynieść segment bezalkoholowego wina, wciąż niewielkiego, aczkolwiek błyskawicznie rozwijającego się segmentu, zwłaszcza w kategorii win musujących - warunkiem pozostaje jednak poprawie wciąż niewielkiej dystrybucji. 

 2. Wódka z certyfikatem bio

Wódka, druga największa kategoria w koszyku spożywczym, obecna jest także w segmencie BIO i pod względem nominalnej wartości sprzedaży ustępuje jedynie produktom BIO z kategorii jogurtów, żywności dla dzieci i mleka roślinnego. W ubiegłym roku sprzedaż wódki BIO wyniosła 30 mln PLN, co jednak przy skali całej kategorii sprawia, że udział BIO w wódce to wciąż tylko 0,2%. Jeśli jednak obecne tempo rozwoju segmentu BIO zostanie utrzymane udział ten w 2020 może zwiększyć się nawet kilkukrotnie.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (1)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • ginek 2020-02-21 15:37:35

    Gin z tonikiem to już chyba był popularny, ja kojarzę lata 90 i początek XXI wieku jako szczyt popularności. może po prostu renesans ginu? A może moje doświadczenia nie były ogólnopolskimi :-)

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!