Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Ambra: Światem cydru i wina rządzą te same reguły; mamy szanse na doceniany, unikalny polski cydr

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 18-05-2017, 11:18
Światem cydru i wina rządzą te same reguły.  Od najlepszych i wyjątkowych jabłek do cydru, tak jak od najlepszych winogron do wyjątkowych win, droga jest bardzo daleka, ale za kilka lat jest szansa na wyjątkowy, doceniany, unikalny cydr – mówią przedstawiciele grupy Ambra, która wprowadziła na rynek pierwszy cydr niefiltrowany.
Ambra: Światem cydru i wina rządzą te same reguły; mamy szanse na doceniany, unikalny polski cydr
fot. Ambra

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- Światem wina i cydru rządzą te same reguły, które potem determinują jego smak, aromatyczność i głębię. Natura decyduje o udanych zbiorach, o pysznym aromatycznym jabłku czy sytuacjach trudnych dla sadowników, takich jak np. susza. To wszystko ma później odzwierciedlenie w cydrze – mówi Artur Dubaj, Główny Technolog grupy Ambra.

- W jednej litrowej butelce cydru mamy około półtora kilograma jabłek (…). Hasło życie bez filtra dokładnie i precyzyjnie opisuje proces technologiczny produkcji cydru niefiltrowanego, którego kilka krótkich etapów to: mycie jabłek, tłoczenie soku, proces fermentacji, czyli moment, gdzie powstaje alkohol, leżakowanie oraz nalewanie, butelkowanie cydru. Być może brzmi to bardzo nieskomplikowanie, natomiast sama natura niefiltrowanego cydru, proces produkcji jest niezmiernie trudny. Mamy tutaj do czynienia z produktem wybitnie naturalnym, polegającym na przeniesieniu całego bogactwa owocu do cydru. Brak filtracji oraz odmienna metoda leżakowania  z osadem, miąższem jabłkowym sprawia, że na samym końcu dostajemy pełnię smaku, głębię i aromatyczność zdecydowanie lepszą, bardziej intensywną niż w przypadku cydru filtrowanego. (…) Cydr Niefiltrowany przenosi z jabłek maksymalną ilość wartości odżywczych, prozdrowotnych, smaku i związków aromatycznych do butelki – dodaje.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!