Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Alkohole i używki

Australijscy piwowarzy walczą ze zmianami klimatu

  • Autor: PAP
  • Data: 18-11-2021, 10:28
Australijscy piwowarzy z Nowej Południowej Walii (NSW), by zredukować natężenie zmian klimatu, karmią glony sfermentowanym chmielem - podała Agencja Reutera. Algi zatrzymują wytwarzany podczas fermentacji chmielu dwutlenek węgla i zamieniają go w tlen.
Australijscy piwowarzy walczą ze zmianami klimatu
Browar Yong Henrys w Sydney zaczął współpracę z naukowcami w celu stworzenia dwóch 400 litrowych "bioreaktorów" wypełnionych bilionami mikroorganizmów/ fot. Shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Browar Yong Henrys w Sydney zaczął współpracę z naukowcami w celu stworzenia dwóch 400 litrowych "bioreaktorów" wypełnionych bilionami mikroorganizmów. Według współzałożyciela browaru Oscara McMahona, każdy z wielkich zbiorników produkuje teraz tyle tlenu, co dwa hektary buszu.

"Moglibyśmy zrównać z ziemią cały browar i zasadzić tam drzewa, a i tak (...) zajęłoby to lata, nim udałoby się nam osiągnąć takie wyniki, jakie mamy dzięki tym +bioreaktorom+" - mówił McMahon. "(...) to zupełnie niesłychana technologia" - dodał.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!