Browar Amber z piwem Double IPA na Dzień Św. Patryka
Browar Amber nie pozwala nudzić się swoim fanom. W wyjątkowe święto dla każdego amatora piwa – Dzień Świętego Patryka – zaproponował nowe piwo z kultowej już serii Po Godzinach. Double India Pale Ale (DIPA) zaskakuje nie tylko smakiem, ale również mocą aromatu i procentów.

- Pierwotnie trunkiem spożywanym w Dzień św. Patryka była whiskey, jednak z biegiem czasu coraz powszechniej w to święto zaczęto wznosić toasty piwem, co ostatecznie stało się już tradycją. Dla fanów mocniejszych piwnych wrażeń nasi piwowarzy uwarzyli piwo w stylu double india pale ale (DIPA). Można śmiało powiedzieć, że to IPA podniesiona o poziom wyżej. Jest to piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, o wysokim ekstrakcje (18,1% obj.) i dość dużej zawartości alkoholu (7,5%). Ale przede wszystkim jest ono mocno nachmielone, bo do jego wyrobu wykorzystaliśmy aż 6 odmian chmielu o angielskim i amerykańskim pochodzeniu. Dodatkowo chmielone było również na zimno. Efektem jest wyjątkowa goryczka oraz aromat trunku. To moc w smaku, moc w aromacie i moc w procentach – mówi Ewa Soroka, brand manager z Browaru Amber.
Seria „Po godzinach” zadebiutowała w 2015 roku, a jej głównym założeniem jest pokazanie umiejętności firmowych piwowarów i możliwości browaru. Dotychczas w jej ramach na rynek trafiło kilkanaście autorskich styli piwnych, a kilka z nich na specjalną prośbę klientów doczekało się ponownego warzenia (m.in. Cherry Milk Stouk, Saisson na Madagaskar). Każde piwo warzone jest w limitowanej ilości 200 hektolitrów, co po rozlaniu przekłada się na ok. 40 tys. butelek.
– Seria „Po godzinach” okazała się strzałem w dziesiątkę, ponieważ idealnie wpisała się w oczekiwania klientów. Fani piwa poszukują dziś przede wszystkim wysokiej jakości produktów. Dodatkową zachętą jest dla nich unikalność, czyli sprzedaż w niewielkiej, limitowanej serii. Konsumenci wiedzą, że już nigdy może nie trafić się okazja, by spróbować piwa o podobnej charakterystyce, dlatego chętnie decydują się na jego zakup – tłumaczy Ewa Soroka.
Charakterystyka piwa Po godzinach Double India Pale Ale (DIPA):
Skład: woda z własnych ujęć głębinowych; słód Pale Ale; słód jasny pilzneński; chmiel Sabro, Chinook, Columbus, Cascade, East Kent Goldings, Centennial; drożdże górnej fermentacji z własnej stacji propagacji.
Alk.: 7,5 % obj.
Ekstrakt: 18,1 wag.
Temperatura serwowania: 7-10 st. C


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.