Partner portalu
partner portalu
Alkohole i używki

Browar Jana: Piwo poniżej 0,5 proc. to idealne rozwiązanie dla kierowców i rowerzystów

Spożycie piwa z udziałem poniżej 0,5 proc. alkoholu jest porównywalne z wypiciem np. kefiru czy jogurtu, a takie piwo jest dobrą alternatywą dla osób, które do tej pory nie mogły napić się piwa, gdyż np. siadały za kierownicą samochodu bądź jeździły na rowerze - ocenia Adam Jakubowski, dyrektor operacyjny w Rzemieślniczym Browarze Jana z Zawiercia.

Browar Jana: Piwo poniżej 0,5 proc. to idealne rozwiązanie dla kierowców i rowerzystów
fot. materiały prasowe Browar Jana

W Polsce najdynamiczniej rozwijającym się segmentem piwa według Nielsena są produkty bezalkoholowe - zarówno te stricte pozbawione alkoholu, czyli 0,0% jak i te, które posiadają poniżej 0,5% objętości alkoholu. Ich udział rynkowy może w tym roku przekroczyć w Polsce nawet miliard złotych.

- Obydwa rodzaje piw w nomenklaturze piwnej możemy nazywać bezalkoholowym, różnią się tylko metodą produkcji, a w zasadzie metodą dezalkoholizacji. Piwo bezalkoholowe poniżej 0,5 % obj., w naszym browarze powstaje jak każde standardowe piwo. Mamy tu więc pełny proces od śrutowania, zacierania, filtracji, warzenia do fermentacji. Z tą różnicą, że przy piwie bezalkoholowym fermentacja musi być prowadzona przez bardzo wyselekcjonowane szczepy drożdży, które są w stanie "zjeść" tylko określoną ilość cukrów prostych - mówi Adam Jakubowski, dyrektor operacyjny w Rzemieślniczym Browarze Jana z Zawiercia.

 - Dodatkowo często taka fermentacja musi być przerwana w odpowiednim momencie, aby zapobiec dalszemu przetwarzaniu cukrów na alkohol. Aby uzyskać piwo bezalkoholowe w browarze rzemieślniczym, już na etapie zacierania wprowadza się zmiany, w taki sposób, aby skrobia uległa rozpadowi do głównie złożonych węglowodanów jak np. maltotrioza, czy maltodekstryna – dodaje.

Piwo z browaru rzemieślniczego ma zazwyczaj poniżej 0,5% alkoholu, a nie 0,0%. Dlaczego tak się dzieje? - Dealkoholizacja jest procesem niezwykle złożonym, polegającym w dużym uproszczeniu na destylacji alkoholu przy jednoczesnym płukaniu gazu osłonowego i zawracaniu aromatów, ulatujacych podczas tego procesu z powrotem do piwa. Główną barierą dla browaru rzemieślniczego jest koszt samej technologii, na którą stać tak naprawdę tylko największe koncerny. Dodatkowym mankamentem jest aspekt prawny. Produktem ubocznym w/w procesu jest stosunkowo czysty alkohol etylowy, który objęty jest inną akcyzą niż piwo. Co za tym idzie wymaga spełnienia szeregu obowiązków prawnych związanych z produkcją i wprowadzeniem uzyskanego w ten sposób alkoholu do obrotu – tłumaczy Adam Jakubowski.

więcej informacji:

piwo RSS ALERT    /    browary RSS ALERT    /    browary rzemieślnicze RSS ALERT    /    branża piwna RSS ALERT    /    rynek piwa w Polsce RSS ALERT    /    piwa bezalkoholowe RSS ALERT    /    Browar Jana RSS ALERT    /    Adam Jakubowski RSS ALERT

KOMENTARZE (4)

  • Zeghar 2020-07-25 14:38:37
    Dla kierującego jedynym piwem jakie może spożyć jest tylko to 0,0%. Koniec kropka.
  • Jorge 2020-07-26 12:10:03
    Ależ głupoty...
  • czytelnik 2020-07-27 08:24:46
    ludzie piją piwo, aby się upić, a nie dla ohydnego smaku piwa
  • Zum 2020-07-27 15:08:30
    0,20 promila jest bezpieczne... Dla mnie piwo 4% jest poniżej normy 0,20

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 195.136.136.137
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!