Browar Pilsweizer wraca do korzeni i wprowadza do sprzedaży piwo Pilsvar Marcowe
Browar Pilsweizer wprowadził do swojej oferty nowe piwo o nazwie Pilsvar Marcowe. Dla Browaru Pilsweizer jest to powrót do korzeni, ponieważ piwo tego gatunku było jednym ze znaków firmowych piwowara Franciszka Paschka w czasach pierwszej świetności tego browaru w XIX wieku. Piwo Marcowe jako gatunek pochodzi z Niemiec i tam jest najbardziej popularne. Było też tradycyjnym piwem serwowanym podczas monachijskiego Oktoberfest, stąd druga popularna nazwa tego gatunku – Oktoberfestbier.

- Długo nosiłem w głowie pomysł by uwarzyć takie piwo, jakie warzył założyciel naszego browaru Paschek w XIX wieku i będzie to właśnie gatunek Marcowe - ikona europejskiego piwowarstwa, w świecie gatunek znany bardziej jako Oktoberfestbier. Piwo półciemne, bursztynowe, z czterech gatunków słodów i czeskiego chmielu Saaz, zacierane dekokcyjnie i długo leżakowane. Nawiązaliśmy tutaj oczywiście do tradycji i do klasyki tego piwa, czyli wzorców z Niemiec, ale jednocześnie dołożyliśmy coś od siebie - mówi Andrej Chovanec, dyrektor marketingu i członek zarządu oraz współwłaściciel Browaru Pilsweizer.
Piwo marcowe produkowane jest w pierwszych tygodniach wiosny, głównie w marcu, z ostatnich zapasów zmagazynowanego, zeszłorocznego słodu. Jako piwo mające długi termin składowania, było wcześniej tradycyjnym piwem serwowanym podczas monachijskiego Oktoberfest (stąd druga popularna jego nazwa Oktoberfestbier).
Przygotowane przez Browar Pilsweizer piwo Pilsvar Marcowe jest piwem dolnej fermentacji, złożonym ze słodów wiedeńskiego, monachijskiego, caramunich i pilzneńskiego oraz z czeskiego chmielu Saaz; długo leżakowane, charakteryzuje się ekstraktem 13blg, i zawartością alkoholu na poziomie ok. 6%.
Browar Pilsweizer jest kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka.
W 2005 r. Browar Grybów w Siołkowej został kupiony przez Ivana i Andreja Chovanców, którzy, podobnie jak ponad 100 lat temu Paschek, zajęli się jego rozwojem po latach problemów finansowych - w 2007 r. doprowadzili do ustabilizowania jego sytuacji i rozpoczęli produkcję piwa pod marką Pilsweizer.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.