Browar Pinta ma już pomysł na pierwsze piwo z własnego browaru. Wkrótce dojedzie warzelnia
Browar PINTA, który zbudował swój własny browar w Wieprzu i rozpoczął jego wyposażanie, będzie miał wkrótce swoją warzelnię. Na początku marca do nowego browaru zostanie dostarczona z Monachium warzelnia Joh. Albrecht – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Ziemowit Fałat, współwłaściciel Browaru i jego główny piwowar. PINTA wie już też jakie będzie pierwsze piwo z własnego browaru.

- Na początku marca do nowobudowanego browaru zostanie dostarczona z Monachium warzelnia Joh. Albrecht. Jej instalacja zakończy pierwszy etap wyposażania browaru, dzięki czemu będziemy w stanie warzyć 20 tys. hl piwa rocznie – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Ziemowit Fałat.
- Oznaczać to będzie wzrost produkcji o ok. 15% porównaniu do obecnych możliwości PINTY w wynajmowanych zakładach w Zawierciu i Zarzeczu. Kolejne inwestycje w zbiorniki zwiększą w przyszłości produkcję browaru do 50 tys. hl rocznie. Pierwszego piwa z własnego browaru PINTY będzie można napić się na przełomie lata i jesieni - dodaje.
Jaka będzie pierwsza warka uwarzona we własnym browarze? - My już wiemy co to będzie, ale chcemy, żeby to była istotna część wiadomości o uruchomieniu produkcji w naszym browarze, więc na razie wolelibyśmy tej informacji nie ujawniać – mówi Ziemowit Fałat.
Zdradza też, że Browar Pinta planuje również w tym roku sięgnąć po pieniądze z crowdfundingu, czyli po finansowanie społecznościowe. - W 2019 roku rozpoczniemy też przygotowania do budowy w sąsiedztwie naszego browaru w Wieprzu specjalistycznego mikrobrowaru z pomieszczeniem do starzenia piwa w beczkach. Środki na ten cel chcemy pozyskać przez crowdfounding, oferując akcjonariuszom szereg przywilejów – mówi współwłaściciel Browaru PINTA.
Browar PINTA uwarzył w 2018 roku 16,6 tys. hektolitrów piwa, czyli 2.833.852 butelki piwa, w 69 stylach i odmianach, korzystając z 39 rodzajów słodu, 15 szczepów drożdży i 28 odmian chmielu Liczba premier PINTY (licząc z kooperacjami) sięgnęła 35, czyli o połowę więcej niż w roku 2017.
W 2017 roku Browar PINTA sprzedał około 17 tys. hl piwa, warząc w wynajmowanych browarach w Zawierciu i Zarzeczu. W 2019 roku Pinta planuje zakończyć budowę i uruchomić w Wieprzu koło Żywca swój własny browar. Jego moce produkcyjne mają stopniowo rosnąć od 20 tys. do 50 tys. hl rocznie.
Browar PINTA powstał w 2011 roku. Założycielami firmy są Ziemowit Fałat, Grzegorz Zwierzyna i Marek Semla. Dotychczas wprowadzili na rynek piwa w ponad 100 różnych stylach. Ich „Atak Chmielu”, „A ja pale ale”, „Pierwsza Pomoc” i „Modern Drinking” należą obecnie do najpopularniejszych piw rzemieślniczych w Polsce.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.