Browar Pinta sięgnie w tym roku po crowdfunding na mikrobrowar
Browar Pinta, który zbudował własny browar w Wieprzu i rozpoczął już jego wyposażanie, planuje w tym roku sięgnąć po pieniądze z crowdfundingu, czyli po finansowanie społecznościowe – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Ziemowit Fałat, współwłaściciel Browaru Pinta i jego główny piwowar.

- W 2019 roku rozpoczniemy też przygotowania do budowy w sąsiedztwie naszego browaru w Wieprzu specjalistycznego mikrobrowaru z pomieszczeniem do starzenia piwa w beczkach – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Ziemowit Fałat.
- Środki na ten cel chcemy pozyskać przez crowdfunding, oferując akcjonariuszom szereg przywilejów – zapowiada współwłaściciel Browaru Pinta.
Browar Pinta uwarzył w 2018 roku 16,6 tys. hektolitrów piwa, czyli 2.833.852 butelki piwa, w 69 stylach i odmianach, korzystając z 39 rodzajów słodu, 15 szczepów drożdży i 28 odmian chmielu Liczba premier PINTY (licząc z kooperacjami) sięgnęła 35, czyli o połowę więcej niż w roku 2017.
W 2017 roku Browar Pinta sprzedał około 17 tys. hl piwa, warząc w wynajmowanych browarach w Zawierciu i Zarzeczu. W 2019 roku Pinta planuje zakończyć budowę i uruchomić w Wieprzu koło Żywca swój własny browar. Jego moce produkcyjne mają stopniowo rosnąć od 20 tys. do 50 tys. hl rocznie.
Browar Pinta powstał w 2011 roku. Założycielami firmy są Ziemowit Fałat, Grzegorz Zwierzyna i Marek Semla. Dotychczas wprowadzili na rynek piwa w ponad 100 różnych stylach. Ich „Atak Chmielu”, „A ja pale ale”, „Pierwsza Pomoc” i „Modern Drinking” należą obecnie do najpopularniejszych piw rzemieślniczych w Polsce.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.