Partner portalu
partner portalu
Alkohole i używki

Browar rzemieślniczy z Zawiercia wprowadza na rynek piwo bezglutenowe

Rzemieślniczy Browar Jana z Zawiercia wprowadza na rynek piwo dla osób chorych na celiakię oraz nietolerancję glutenu – Bezglutenowe Jasne Pełne, które na rynku dostępne będzie od lipca.

Browar rzemieślniczy z Zawiercia wprowadza na rynek piwo bezglutenowe
Bezglutenowe Jasne Pełne z Browaru Jana z Zawiercia na rynku dostępne będzie od lipca. fot. materiały prasowe

– W Browarze Jana stawiamy na nieustanny rozwój. Dlatego zdecydowaliśmy się na wypuszczenie na rynek pierwszego piwa bezglutenowego. Jednym z powodów tej decyzji była chęć posiadania bardziej kompleksowej oferty piw, o którą coraz częściej pytają współpracujące z nami restauracje czy hotele, a drugim wsłuchanie się w głos rynku i samych klientów, którzy chcą pić dobre piwo, a z wiadomych przyczyn nie mogą tego zrobić. Te kilka procent populacji to dla nas nisza rynkowa, w której jako browar od dawna chcieliśmy się znaleźć. Bezglutenowe Jasne Pełne wchodzi na rynek już teraz, a za chwilę wypuszczamy bezglutenowe IPA – mówi Tomasz Dobrowolski, Manager Działu Sprzedaży w Browarze Jana.

W Polsce według Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej na celiakię choruje ok. 1% populacji, czyli ok. 380 tys. osób, a nadwrażliwość na gluten (tzw. gluten sensitivity) może dotyczyć nawet 6% populacji - 2,28 mln osób w Polsce.

Oferta piw bezglutenowych w Polsce, to poza kilkoma rodzimymi pozycjami na rynku oraz zaprzęgiem piw zagranicznych dalej niezagospodarowany ocean możliwości. Należy pamiętać, że gluten to umowna nazwa dla mieszanin białek (prolamin i glutenin), które znajdują się w ziarnach zbóż, a więc i w słodzie wykorzystywanym do produkcji piwa. W pszenicy będzie to gliadyna, w życie sekalina, a w jęczmieniu hordeina.

- Aby móc sprzedawać na rynku piwo jako bezglutenowe, czyli legitymowane na etykiecie znakiem Przekreślonego Kłosa należy spełnić wymogi zawartości glutenu w wyrobie gotowym, który nie przekracza 20 ppm. – dodaje Tomasz Dobrowolski.

Jak powstaje piwo bezglutenowe?

- Podczas procesu zacierania słodu część białek ze zbóż ulega rozkładowi, jednakże do samej brzeczki wciąż przedostają się białka frakcji glutenowej. W Browarze Jana po procesie fermentacji poddajemy piwo specjalnemu procesowi obróbki, polegającym na dodaniu enzymów hydrolizujących, które rozbijają łańcuchy białkowe w piwie na zdecydowanie krótsze. Dzięki temu oraz wydłużeniu naturalnego procesu sedymentacji jesteśmy w stanie zredukować zawartość glutenu w naszym piwie. Każdy etap produkcji Bezglutenowe Jasne Pełne odbywa się w ścisłej współpracy z akredytowanym laboratorium, które dokonuje pomiarów i badań zawartości glutenu. Odbywa się to za pośrednictwem metody „ELISA Mendez R5”. Dzięki temu dokładnemu pomiarowi wiemy, że uwarzone przez nas piwo posiada niską zawartość glutenu na poziomie 7,8 ppm. – tłumaczy Adam Jakubowski, Dyrektor Operacyjny Browaru Jana z Zawiercia.

Browar Jana to pasja, serca oraz lata doświadczeń 10 młodych osób. Tworzy piwa, dbając o najmniejsze szczegóły. Używając surowców najwyższej jakości, pracując z najlepszymi piwowarami w Polsce.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

piwo RSS ALERT    /    browary RSS ALERT    /    browary rzemieślnicze RSS ALERT    /    piwo bezglutenowe RSS ALERT    /    Browar Jana RSS ALERT    /    rynek piwa w Polsce RSS ALERT    /    branża piwna RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 75.101.173.236
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!