Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu
Alkohole i używki

Browar Stu Mostów otworzył własne laboratorium

Browar Stu Mostów w maju 2020 roku otworzył Laboratorium Stu Mostów, a dzięki wyposażeniu może dokładniej kontrolować cały proces warzenia.

Browar Stu Mostów otworzył własne laboratorium
fot. materiały prasowe

- W Browarze Stu Mostów od zawsze poszukujemy nowych możliwości rozwoju, do czego obecnie okazała się potrzebna fachowa kontrola procesu produkcji. Własny ośrodek badawczy daje nam pewność, że już niebawem będziemy zaskakiwać naszych odbiorców nowymi projektami i jeszcze lepszą jakością naszych piw – informuje Browar Stu Mostów.

- Dzięki wyposażeniu, które posiadamy, możemy dokładniej kontrolować cały proces warzenia – zaczynając od sprawdzania ilości i jakości dodawanych drożdży, poprzez dokładniejszą kontrolę fermentacji (pomaga nam w tym gęstościomierz firmy Anton Paar). Na końcowych etapach produkcji jesteśmy w stanie precyzyjnie zbadać stopień wysycenia piwa dwutlenkiem węgla. Możemy również zmierzyć zawartość tlenu, co pozwala bardzo dokładnie kontrolować wszelkie operacje na piwie oraz sam proces rozlewu, a także obniżyć do minimum zawartość tlenu w piwie. Oczywiście kontrola czystości jest równie istotna. Nasze laboratorium wspiera piwowarów w zachowaniu sterylności urządzeń i dbałości o czystość gotowego produktu pod kątem mikrobiologicznym - dodaje.

Pracą w Laboratorium Stu Mostów kieruje Paula Prorok, specjalista ds. kontroli jakości w Browarze Stu Mostów. Paula Prorok skończyła Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w stopniu pierwszym z tytułem inżyniera – Biotechnologia w specjalności biotechnologia żywności oraz studia drugiego stopnia z tytułem magistra – Technologia Żywności i Żywienie Człowieka (profil – Technologia fermentacji).

Jaką przewagę daje własne laboratorium?

Browar Stu Mostów podkreśla, że własne laboratorium pozwala oszczędzać czas, ponieważ nie trzeba czekać na wyniki analiz z firm zewnętrznych. Daje pewność kontroli nad procesami zachodzącymi w browarze od czystości powierzchni zewnętrznych, po sprawdzanie jakości gotowego produktu. Pozwala także na nieskrępowane eksperymentowanie z dodatkami oraz co bardzo istotne – z mikroorganizmami, dzięki czemu możemy weryfikować ich zdolności i przydatność w browarze. Można na przykład wykonywać próby fermentacyjne na poziomie laboratorium, a następnie wybrać najlepszą opcję i powtórzyć ją w większej skali.

- W niedalekiej przyszłości planujemy rozpocząć proces propagacji drożdży oraz stworzenie własnego banku mikroorganizmów, co pozwoli być niezależnym od dostępności na rynku wybranych szczepów np. drożdży. Odpowiadając na potrzeby innych browarów rzemieślniczych postanowiliśmy udostępnić także podstawowy pakiet analiz realizowany w naszym laboratorium – informuje firma.

Browar Stu Mostów to założony w 2014 roku przez Arlettę i Grzegorza Ziemian, pierwszy
po latach klasyczny browar rzemieślniczy we Wrocławiu, a w ofercie ma takie piwa jak: WRCLW, ART, SALAMANDER oraz najnowszą WILD. 

Piwną i gastronomiczną ofertę Browaru uzupełnia Pub Stu Mostów, mieszczący się na antresoli hali produkcyjnej oraz firmowy sklep i bistro Concept Stu Mostów - miejsce, w którym znajduje się szeroki wybór piw - nie tylko z oferty Browaru Stu Mostów, ale i wielu topowych Browarów zagranicznych. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

piwo RSS ALERT    /    Browar Stu Mostów RSS ALERT    /    laboratorium RSS ALERT    /    piwa rzemieślnicze RSS ALERT    /    browary rzemieślnicze RSS ALERT    /    branża piwna RSS ALERT

KOMENTARZE (0)



FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W zwiazku z ciszą wyborczą możliwość dodawania komentarzy została tymczasowo zablokowana.

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!