Browar Trzech Kumpli chce mieć własny zakład. W kwietniu wprowadza do sprzedaży piwa leżakowane w beczkach
Browar Trzech Kumpli, który w 2018 roku rozpoczął program leżakowania mocnych piw (tzw barrel aging) w drewnianych beczkach, wprowadza je do sprzedaży w kwietniu 2019 roku. Chce też w ciągu pięciu lat wybudować własny zakład. Obecnie wszystkie piwa Browaru Trzech Kumpli warzone są w Żywcu w browarze Zapanbrat.

- W planach na najbliższe 5 lat jest budowa własnego browaru w Tarnowie. Projekt ma zakładać stworzenie miejsca produkcji, ale też konsumpcji piwa dla społeczności lokalnej oraz turystów, którzy już dziś, chętnie odwiedzają sklep Browaru Trzech Kumpli w Tarnowie – informuje Browar Trzech Kumpli, który w 2018 roku sprzedał prawie 7000 hl piwa (z tego połowę sprzedaży stanowiły 3 topowe piwa firmy: Pan IPAni, Misty oraz Pils).
- W 2018 roku browar rozpoczął program leżakowania mocnych piw (tzw barrel aging) w drewnianych beczkach, w których wcześniej dojrzewały mocne alkohole takie jak bourbon, rum, torfowe szkockie whisky, sherry oraz porto. Super mocne piwa, które znajdują się w regularnej ofercie Trzech Kumpli, takie jak Ragnar, piwo w stylu imperialny porter bałtycki, Idiota, w stylu rosyjski imperialny stout oraz Saisonator, piwo w stylu imperialny saison, zostały rozlane do dębowych beczek, w których wcześniej sezonowane były alkohole znanych marek jak Jack Daniel’s, Laphroaig, Bowmore, Woodford Reserve, a także do beczek po popularnych odmianach sherry: Oloroso oraz Pedro Ximenez. Browar sięgnął również po beczki po rumie, które przyjechały z Barbadosu oraz Jamajki – czytamy w informacji Browaru.
Bjorn i Floki, dwa nowe piwa które zostają wprowadzone do sprzedaży w połowie kwietnia, powstały na bazie mocnego imeperialnego portera bałtyckiego, Ragnara, leżakującego w beczkach po rumie i bourbonie. Ze względu na swoją specyfikę powstania i mocny charakter, nowe piwa przyjęły nazwy od legendarnych postaci historycznych i bohaterów popularnego serialu Wikingowie. Każdy z nich, swój oryginalny smak przejął od drewnianych beczek po alkoholach, w których leżakował. Bjorn ma wyczuwalny posmak rumu z Jamajki i Barbados, Floki natomiast Bourbonów - Jacka Daniel'sa oraz Woodford Reserve. Bjorn i Floki do sprzedaży trafią w połowie kwietniu 2019 r. i dostępne będą w sklepach specjalistycznych z piwem rzemieślniczym oraz w restauracjach i pubach.
Piwa tzw. bazowe dojrzewały w tankach ze stali nierdzewnej, co najmniej pół roku, a następnie zostały skierowane do dalszego, rocznego dojrzewania do beczek po alkoholach, które najlepiej idą w parze z danym piwem. W momencie finalnego rozlewu piwa do butelek jego łączny czas produkcji to około 18 miesięcy.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.