Browary muszą się liczyć z wyższymi wydatkami. Winna temu opłata cukrowa
- Autor: Rzeczpospolita
- Data: 23-05-2022, 11:47

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Wyrok WSA dotyczy jednego z zagranicznych dystrybutorów piwa, na zlecenie którego polskie browary produkują bezalkoholowe piwo smakowe. Spółka piwna przedstawiła cały proces wytwarzania piwa, pokazując, że podczas produkcji piwa jedyne cukry, które się pojawiają, pochodzą z owoców. Tym samym gotowy produkt nie powinien podlegać opłacie cukrowej. Innego zdania byli urzędnicy skarbówki.
Urzędnicy skarbówki upoważnieni do wydania interpretacji w sprawie opłaty cukrowej tego stanowiska jednak nie podzielili. Napoje, które chce produkować spółka, odpowiadają definicji napoju objętego opłatą i mają w swoim składzie dodatek cukrów lub innych substancji słodzących (składniki dodane w toku produkcji) – tłumaczyli. – Wobec tego wprowadzenie ich na rynek będzie podlegać opłacie. Przy czym, zdaniem urzędników, skoro piwo oprócz cukrów pochodzących ze słodu (cukry naturalne) będzie zawierało też cukry oraz inne substancje słodzące, które zostaną dodane do niego w toku produkcji, opłatę należy obliczyć od całej ich zawartości - pisze Rzeczpospolita.
komentarze (0)