Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Browary rzemieślnicze przystąpiły do letniej ofensywy

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 06-06-2017, 16:32
Polskie browary rzemieślnicze co roku z coraz większą siłą przechodzą latem do ofensywy w piwnej rewolucji, która tworzy smakową i aromatyczną alternatywę dla różnych koncernowych produktów takich jak: radlery, shandy, czy napoje typu cola, a nawet woda.
Browary rzemieślnicze przystąpiły do letniej ofensywy
fot. materiały prasowe

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Według raportów serwisu Piwna Zwrotnica, jeszcze w 2014 roku browary rzemieślnicze wypuściły na rynek 23 piwa w lubianym latem stylu pils i 9 lekkich piw pszenicznych w polskim stylu grodziskim. W kolejnym roku rzemieślnicy dorzucili na cieplejsze dni jeszcze więcej pilsów i grodziskich, a oprócz tego 21 różnych witbierów, odświeżyli zapomniany styl gose, rozpoczęli serię wariacji wokół kwaśnych piw w stylu sour ale i orzeźwili piwoszy pierwszą rzemieślniczą chmieloniadą z Browaru Bazyliszek.

Prawdziwy zalew smaków na lato miał miejsce w 2016 roku, kiedy na rynek trafiły m.in. 33 sesyjne – czyli odpowiednie na wypicie więcej niż jednej butelki – IPA, 20 dedykowanych wakacjom summer ale, 29 hefenweizen i setki innych „plażowych” piw z dodatkiem soku i skórek z owców. Pojawiła się też Nachmielona z Browaru Nepomucen, pierwsza rzemieślnicza woda mineralna z dodatkiem chmielu.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!