Browary rzemieślnicze przystąpiły do letniej ofensywy
- Autor: portalspozywczy.pl
- Data: 06-06-2017, 16:32

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Według raportów serwisu Piwna Zwrotnica, jeszcze w 2014 roku browary rzemieślnicze wypuściły na rynek 23 piwa w lubianym latem stylu pils i 9 lekkich piw pszenicznych w polskim stylu grodziskim. W kolejnym roku rzemieślnicy dorzucili na cieplejsze dni jeszcze więcej pilsów i grodziskich, a oprócz tego 21 różnych witbierów, odświeżyli zapomniany styl gose, rozpoczęli serię wariacji wokół kwaśnych piw w stylu sour ale i orzeźwili piwoszy pierwszą rzemieślniczą chmieloniadą z Browaru Bazyliszek.
Prawdziwy zalew smaków na lato miał miejsce w 2016 roku, kiedy na rynek trafiły m.in. 33 sesyjne – czyli odpowiednie na wypicie więcej niż jednej butelki – IPA, 20 dedykowanych wakacjom summer ale, 29 hefenweizen i setki innych „plażowych” piw z dodatkiem soku i skórek z owców. Pojawiła się też Nachmielona z Browaru Nepomucen, pierwsza rzemieślnicza woda mineralna z dodatkiem chmielu.
komentarze (0)