Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Co branża winiarska sądzi o projekcie ustawy winiarskiej? (wywiad)

  • Autor: Barbara Woźniak
  • Data: 10-06-2021, 10:14
Oceniając projekt ustawy winiarskiej, branża pozytywnie ocenia uporządkowanie definicji i wprowadzenie nowych kategorii produktów pożądanych przez rynek i zaproponowane znaczne ułatwienia dla małych producentów wina i napojów fermentowanych. Jednak niepokoi brak harmonizacji projektu ustawy z przepisami akcyzowymi, co może zaowocować rezygnacją z wykorzystania rodzimych owoców i zmiany surowca na importowany – mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl Magdalena Zielińska, prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.
Co branża winiarska sądzi o projekcie ustawy winiarskiej? (wywiad)
Magdalena Zielińska: Wielka szkoda, że w trakcie pisania nowych przepisów nie zadbano o zharmonizowanie prawa i nie wykorzystano możliwości stworzenia spójnego środowiska prawnego dla funkcjonujących w nim przedsiębiorstw.fot. ZP PRW

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

  • Rada Ministrów przyjęła w tym tygodniu projekt ustawy o wyrobach winiarskich. Uproszczenie i ujednolicenie wymagań dotyczących wpisu do rejestru działalności związanej z wyrobem lub rozlewem wyrobów winiarskich oraz zwiększenie limitu produkcji wyrobów winiarskich do 100 tys. litrów - zakłada projekt ustawy o wyrobach winiarskich.
  • Do tej pory w Polsce można było wytwarzać jedynie cydry o smaku jabłka, a aktualnie na świecie właśnie te o smakach innych owoców cieszą się rosnącą popularnością. Warto zauważyć, że w  Europie stanowią już niemal 20% rynku. Teraz krajowi producenci będą mogli przygotować szerszą ofertę odpowiadającą oczekiwaniom konsumentów.
  • Branżę niepokoi brak harmonizacji projektu ustawy z przepisami akcyzowymi i nie widać poprawy w tym względzie. Ten ogromny  problem branży nie został rozwiązany, a branzą liczyła, że nowa ustawa zostanie opracowana w taki sposób, że wytwarzający fermentowane napoje winiarskie w Polsce -  w zgodzie z projektowaną ustawą - będą mogli mieć pewność, że zakwalifikowane zostaną one do napojów fermentowanych również pod względem akcyzowym.
  • Ciągły brak jasności co do prawidłowej klasyfikacji i duże ryzyko fiskalne z tym związane, zmuszą przedsiębiorstwa do rezygnacji z użycia rodzimych owoców i zmiany surowca na importowaną bazę winogronową, gdyż w tym przypadku klasyfikacja jest prosta i nie wiąże się z problemami. Przedstawiony projekt nie rozwiązuje tego problemu.
  • W projekcie zaproponowano znaczne ułatwienia dla małych producentów wina i napojów fermentowanych. Uproszczono zasady rozpoczynania, a także później prowadzenia działalności, co pozwoli na rozwój produkcji lokalnej.
Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!