Co branża winiarska sądzi o projekcie ustawy winiarskiej? (wywiad)
- Autor: Barbara Woźniak
- Data: 10-06-2021, 10:14
Oceniając projekt ustawy winiarskiej, branża pozytywnie ocenia uporządkowanie definicji i wprowadzenie nowych kategorii produktów pożądanych przez rynek i zaproponowane znaczne ułatwienia dla małych producentów wina i napojów fermentowanych. Jednak niepokoi brak harmonizacji projektu ustawy z przepisami akcyzowymi, co może zaowocować rezygnacją z wykorzystania rodzimych owoców i zmiany surowca na importowany – mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl Magdalena Zielińska, prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

Magdalena Zielińska: Wielka szkoda, że w trakcie pisania nowych przepisów nie zadbano o zharmonizowanie prawa i nie wykorzystano możliwości stworzenia spójnego środowiska prawnego dla funkcjonujących w nim przedsiębiorstw.fot. ZP PRW
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
- Rada Ministrów przyjęła w tym tygodniu projekt ustawy o wyrobach winiarskich. Uproszczenie i ujednolicenie wymagań dotyczących wpisu do rejestru działalności związanej z wyrobem lub rozlewem wyrobów winiarskich oraz zwiększenie limitu produkcji wyrobów winiarskich do 100 tys. litrów - zakłada projekt ustawy o wyrobach winiarskich.
- Do tej pory w Polsce można było wytwarzać jedynie cydry o smaku jabłka, a aktualnie na świecie właśnie te o smakach innych owoców cieszą się rosnącą popularnością. Warto zauważyć, że w Europie stanowią już niemal 20% rynku. Teraz krajowi producenci będą mogli przygotować szerszą ofertę odpowiadającą oczekiwaniom konsumentów.
- Branżę niepokoi brak harmonizacji projektu ustawy z przepisami akcyzowymi i nie widać poprawy w tym względzie. Ten ogromny problem branży nie został rozwiązany, a branzą liczyła, że nowa ustawa zostanie opracowana w taki sposób, że wytwarzający fermentowane napoje winiarskie w Polsce - w zgodzie z projektowaną ustawą - będą mogli mieć pewność, że zakwalifikowane zostaną one do napojów fermentowanych również pod względem akcyzowym.
- Ciągły brak jasności co do prawidłowej klasyfikacji i duże ryzyko fiskalne z tym związane, zmuszą przedsiębiorstwa do rezygnacji z użycia rodzimych owoców i zmiany surowca na importowaną bazę winogronową, gdyż w tym przypadku klasyfikacja jest prosta i nie wiąże się z problemami. Przedstawiony projekt nie rozwiązuje tego problemu.
- W projekcie zaproponowano znaczne ułatwienia dla małych producentów wina i napojów fermentowanych. Uproszczono zasady rozpoczynania, a także później prowadzenia działalności, co pozwoli na rozwój produkcji lokalnej.
komentarze (0)