Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Alkohole i używki

Cudze chwalicie… a chodzi o wódkę (felieton)

  • Autor: Marcin Młodożeniec (40procent.pl)
  • Data: 13-01-2023, 09:12
Dziś Dzień Polskiej Wódki, obchodzony dla upamiętnienia zmiany w ustawodastwie, która weszła w życie 13 stycznia 2013 roku. Nowelizacja określała wymogi dla wódek czystej oraz smakowej, które na etykiecie mogą posiadać oznaczenie geograficzne „Polska Wódka/Polish Vodka”.
Cudze chwalicie… a chodzi o wódkę (felieton)
Marcin Młodożeniec, twórca i autor bloga 40procent o Polskiej Wódce w dniu jej święta. fot. archiwum autora

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Polska Wódka, czyli jaka?

Aby wódka była Polską Wódką, przede wszystkim, musi produkowana w całości na terenie RP. To samo dotyczy surowców, z których powstaje. Ich wybór nie może być jednak przypadkowy. Polska Wódka może być produkowana wyłącznie z uznanych za “nasze” tradycyjne surowce, czyli ziemniaki oraz zboża: pszenicę, jęczmień, żyto, owies i pszenżyto.

Jak powszechnie wiadomo, zdecydowana większość popularnych polskich marek wódczanych jest w rękach firm z kapitałem zagranicznym. Mogłoby to rodzić pokusę optymalizacji procesów produkcyjnych, w tym pełen ich outsourcing do firm zlokalizowanych poza Polską. Mamy tu więc pewną ochronę.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!