Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Alkohole i używki

Cydrownia Chyliczki: Cydr nie dla sadowników

Pomysł, aby zniwelować skutki embarga przez produkcję cydru to nie jest dobry pomysł, dlatego, że dobre cydry robi się z zupełnie innych jabłek. Jabłka deserowe produkowane w sadach wielkotowarowych zupełnie nie nadają się do produkcji cydru dobrej jakości - mówi w wywiadzie dla www.sadyogrody.pl Dariusz Koroś, właściciel cydrowni w Chyliczkach.

Cydrownia Chyliczki: Cydr nie dla sadowników
Dariusz Koroś jest właścicielem cydrowni w Chyliczkach; fot. materiały prasowe

- Najlepsze do produkcji cydrów są jabłka z odmian cydrowych, natomiast w Polsce takich odmian nie mamy, pojawiają się dopiero pierwsze nasadzenia. Ale cydry w innych krajach niż Anglia, Francja czy Hiszpania robione są z jabłek dostępnych w danym regionie: w Polsce, Czechach, Austrii, krajach nadbałtyckich, Australii, USA wykorzystuje się jabłka z odmian niecydrowych, ale inaczej uprawianych. Żeby jabłko nadawało się na przyzwoity cydr musi być uprawiane bez nawozów, bez intensywnej ochrony chemicznej (bo wtedy giną dzikie drożdże, które są na skórce, a które są potrzebne do fermentacji); poza tym jabłka produkowane ekstensywnie mają inny smak od jabłek deserowych - mają gęściejszy i bardziej aromatyczny sok oraz wyższą zawartość tanin. Jeśli sad prowadzi się odpowiednio, z “deserowych” odmian jabłek można uzyskać całkiem dobry cydr - mówi Dariusz Koroś.

Od dawna podnoszą się głosy, żeby prawnie określić, czym jest cydr. To w dalszym ciągu jest tylko postulat?

- Tak, nic się z tym nie dzieje. Nigdy nie było “dobrego momentu” na to, zależy to również od przepisów unijnych, które mają ulec zmianie. Ale osobiście uważam, że wszelkie przeregulowanie nie jest dobre; mamy np. w Polsce bardzo dobre piwa rzemieślnicze mimo że nie ma żadnych ograniczeń co do ich składu. Tu decyduje przede wszystkim jakość, ona się obroni. Natomiast cydr, zgodnie z przepisami, produkowany jest ze świeżego soku jabłkowego, ew. z soku z dodatkiem wody (co już nie jest dobre), albo z koncentratu soku jabłkowego i wody - co moim zdaniem jest skandaliczne, bo koncentrat robi się z odpadowych jabłek, czyli tych najgorszej jakości, a ze złego surowca nie zrobi się dobrego produktu - dodaje. 

Zmiany przepisów miały obronić cydr przed produktami cydropodobnymi, umożliwić reklamę - bez tego cydr nie zagości w świadomości masowego konsumenta…

- Cydry są traktowane po macoszemu przez nasze przepisy. Np. mają bardzo wysoką stawkę akcyzy, jak na wino - ale cydr do 5%, czyli wyłącznie przemysłowy, ma akcyzę niższą o ⅓ (cydr wysokiej jakości nigdy nie ma tak niskiej zawartości alkoholu - red.). Mają banderole, które bardzo utrudniają działalność, bo to prowadzenie dodatkowej dokumentacji, sporo skomplikowanych formalności i czas. A przy piwie tego nie ma, tam się tylko płaci niższą niż dla cydrów akcyzę i nie ma banderol, dlatego ten rynek rozwinął się do tego stopnia, że supermarkety same zabiegają o obecność piw rzemieślniczych na swoich półkach - mówi Dariusz Koroś.

Więcej na www.sadyogrody.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Cydrownia Chyliczki RSS ALERT    /    cydr RSS ALERT    /    cydrownie RSS ALERT    /    rynek cydru w Polsce RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.30.155
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!