Partnerzy portalu partner portalu partner portalu
Alkohole i używki

Czeski piwny weekend w Gdyni

Zbliżający się sierpniowy weekend upłynie mieszkańcom Trójmiasta pod znakiem czeskiego piwa. 21 i 22 sierpnia w Gdyni odbędą się dwa piwne wieczory, podczas których będzie można poznać wyjątkowe rytuały piwne naszych sąsiadów oraz odkryć ich bogatą kulturę. To również dobra okazja, aby skosztować oryginalnych lagerów - Pilsner Urquell oraz Kozel.

Czeski piwny weekend w Gdyni
Piwo Kozel fot. materiały prasowe Kompanii PIwowarskiej

Czechy to kraj piwem płynący. Trunek ten od wieków wpisany jest w jego kulturę, a sami Czesi do dziś ochoczo celebrują przy nim wspólne spotkania, licznie gromadząc się w piwiarniach. Najwyższy czas, aby i Polacy poznali typowe piwne rytuały naszych sąsiadów i w towarzystwie przyjaciół cieszyli się smakiem najpopularniejszych lagerów. O tym dlaczego Czesi otaczają piwo prawdziwą czcią oraz w jaki sposób serwują je na co dzień w miejscowych gospodach, mieszkańcy Trójmiasta będą mogli dowiedzieć się w strefach sezonowych marek Pilsner Urquell oraz Kozel w Gdyni. To właśnie w nich 21 i 22 sierpnia o 20:00 pojawi się piwoznawca Damian Radomski, który przybliży uczestnikom spotkania czeską kulturę piwną oraz opowie o walorach sensorycznych lagerów, uznawanych za jedne z najpopularniejszych na świecie. Na miejscu będzie również obecny tapster Szczepan Frankowski, czyli barman będący piwnym ekspertem, który sztukę serwowania Pilsnera Urquella i Kozla opanował do perfekcji. To właśnie on zdradzi w jaki sposób nalewać piwa do kufla, aby móc w pełni delektować się każdym ich łykiem.

Choć Pilsnera Urquella oraz Kozla łączy czeskie pochodzenie, każde  z nich posiada odrębną, bogatą historię i odmienną recepturę, która wpłynęła na ich charakterystyczny smak. 21 sierpnia w strefie sezonowej marki Kozel, mieszczącej się w Alei Topolowej, będzie można zdobyć wiedzę o historii jednego z ulubionych piw Czechów, pełnej ciekawostek i niezwykłych opowieści jak ta, w której do czeskiego browaru przybywa pewien kozioł. Dodatkowo, dla spragnionych oryginalnego smaku, tapster zaserwuje Kozla na trzy różne sposoby, które w pełni uwydatniają jego smak - Kozel Řezaný, Kozel Černý Mlíko, Kozel z cynamonem. Warto spróbować każdego z nich, aby odkryć dlaczego to właśnie piwo jest najczęściej wybierane przez Czechów.

Pilsner Urquell uchodzi zaś za „ojca” wszystkich lagerów, który do dziś warzony jest wyłącznie z trzech składników pochodzących od lat z tych samych czeskich regionów: miękkiej pilzneńskiej wody, jasnego słodu jęczmiennego i chmielu Saaz. O tym dlaczego produkuje go tylko jeden browar na świecie oraz dlaczego serwuje się go na trzy czeskie sposoby, z których każdy pozwala odkryć inną stronę piwa (Hladinka, Mlíko, Šnyt), będzie można przekonać się za to 22 sierpnia w strefie marki mieszczącej się w Parku Kolibki. To właśnie tam, piwoznawca i tapster rozłożą na czynniki pierwsze tajemnice sukcesu Pilsnera i zdradzą dlaczego nic nie jest w stanie pobić oryginału.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

piwo RSS ALERT    /    browary RSS ALERT    /    branża piwna RSS ALERT    /    Kompania Piwowarska SA RSS ALERT    /    piwo Kozel RSS ALERT    /    Pilsner Urquell RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.216.28.250
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!