Glenfiddich: zmniejszona podaż limitowanych edycji whisky powoduje popyt
- Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl
- Data: 19-02-2021, 13:02

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W jakim stopniu leżakowanie w różnych beczkach, po wielu innych trunkach, wpływa na końcowy smak whisky?
Każda beczka jest zupełnie inna. Jeżeli whisky leżakowała w beczce po burbonie dostajemy takie aromaty jak: wanilia, toffi, słodycz typu crème brulee. Z kolei, jeśli whisky leżakuje w beczce po sherry jak np. sherry oloroso, to z jednej strony dostajemy takie aromaty jak suszone owoce np. śliwka kalifornijska, gruszki, a z drugiej strony trochę wytrawności, czyli przyprawy korzenne. Wybór beczek po rumie – a rumy zazwyczaj są słodszymi alkoholami – daje inny zestaw smaków jak np. wspomniane już crème brulee, ciastka maślane, czy owoce tropikalne, a nawet sorbet gruszkowy.
komentarze (0)