Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Alkohole i używki

GUS o rynku winiarskim w 2017: produkcja win gronowych i miodów wzrosła, a napojów fermentowanych spadła

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 05-09-2018, 14:07
Produkcja win gronowych w Polsce wzrosła w 2017 roku o 4,2 proc. w ujęciu rocznym, miodów pitnych wzrosła o 4,7 proc., a napojów fermentowanych spadła o 5,2 proc. – wynika z wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl na podstawie rocznych danych Głównego Urzędu Statystycznego na temat produkcji wyrobów przemysłowych w 2017 roku.
GUS o rynku winiarskim w 2017:  produkcja win gronowych i miodów wzrosła, a napojów fermentowanych spadła
fot. Shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

GUS podaje, że produkcja win gronowych wzrosła w 2017 roku o 4,2 proc. do 155.079 hektolitrów. W 2016 roku było to 148.869 hektolitrów wobec 153.044 hektolitrów w 2015 roku i 133.878 hektolitrów w 2014 roku.

GUS podaje również, że produkcja miodów pitnych wzrosła o 4,7 proc. do 8.817 hektolitrów. W 2016 roku wyniosła 8.423 hektolitrów wobec 8.603 hektolitrów w 2015 roku i 9.455 hektolitrów w 2014 roku.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!