Jak dobrać wino do wielkanocnych potraw? Sprawdzone propozycje
- Autor: Witosław Stępień, PR Manager, Dom Wina
- Data: 29-03-2023, 18:42

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Śniadanie
Spotkanie przy świątecznym stole najlepiej zacząć od kieliszka szampana! Niektórych może zaskoczyć fakt, że to jedno z najbardziej uniwersalnych win. Szampan jest jak wielofunkcyjny szwajcarski scyzoryk. Po pierwsze - od razu wprowadza nas w znakomity nastrój, po drugie - nadaje chwili podniosłą rangę, po trzecie - idealnie łączy się z szerokim asortymentem dań na zimno, bowiem cechuje go wyraźna kwasowość i mineralność, a te z kolei dobrze poradzą sobie z sałatkami i sosami z dodatkiem octu i majonezu. Wina musujące wzmacniają smak wędlin, nawet tych suchych lub długo dojrzewających. Szampan ma również tę zaletę, że odświeża usta, przygotowując nas na nowe dania. Szampany są tylko z Szampanii i jest to smak nie do podrobienia! Ceny zaczynają się od 100 zł za butelkę.
A co z jajkiem?
Jajko i wino nie są przyjaciółmi. Sposobem na tę kombinację jest wciąż niedoceniane w Polsce sherry fino np. słynne Tío Pepe. Nie mylmy jednak sherry z cherry! Sherry to wzmacniane alkoholem wino z Andaluzji o skomplikowanej metodzie produkcji. Wino ma wiele oblicz – może być wytrawne i słodkie, a nawet bardzo słodkie. Do jajka wybieramy wytrawne (na etykiecie ma być napis Fino). Podajemy lekko schłodzone. Najbardziej znane na świecie - Tío Pepe ma niepowtarzalny bukiet, w którym wyczuwalne są subtelne nuty migdałowe, daktyle, orzechy, figa. Kto raz skosztował sherry fino, nigdy tego nie zapomni. Sherry poradzi sobie też z żurkiem.
komentarze (0)