Jakie wina dobrać do dań z grilla? Czy istnieje wino do kaszanki i kiełbasy?
- Autor: AK
- Data: 07-05-2022, 15:09

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Sezon grillowy już rozpoczęty, a Polacy coraz chętniej kupują wina. Jednak, co dobrać do dań wegetariańskich, sałatek, chudych ryb, a co do łososia czy karkówki lub burgera? Nie wspominając już o kiełbasie czy kaszance. Większość smakowych kombinacji przetestować warto samemu, ale są wskazówki, które ułatwią winny wybór przed kolejnym spotkaniem przy grillu.
Wino do karkówki i burgerów... a nawet kiełbasy
- Do grillowanej karkówki, burgerów lub steków wołowych polecam wino czerwone. Argentyński malbec, włoskie wino z Toskanii (burger z roztopionym serem i pomidorem- obłędne połączenie) lub wino z francuskiego regionu Bordeaux będą świetnym wyborem – mówi Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina w firmie Henkell Freixenet Polska.
Podobne ciężkie wina, wytrawne i czerwone pasują nawet do kiełbasy czy kaszanki z grilla. Ogólnie można przyjąć zasadę - im bardziej tłuste i ciemniejsze w kolorze mięso, tym cięższe i wytrawniejsze powinno być wino. Chodzi o to, żeby podbić smak jedzenia winem, ale aby ani trunek, ani potrawa nie przytłumiły towarzystwa.
komentarze (5)
Wino to syf,do jedzenia pasuje sok lub zwykły napój
OdpowiedzTak, jasne 😂
OdpowiedzBeczulka a moze denaturat?
OdpowiedzSzkoda owoców na takie siki
OdpowiedzWino to kultura, lata tradycji, jak można to porównywać z sokiem? Jasne, najlepiej wypić piwo zarobione spirytusem, z przemysłówki Żywca czy Carlsberga z jakimś signum syropem, usiąść przed tv i zagryźć chipsem. Gratulacje
Odpowiedz