KEP apeluje o całkowity zakaz reklamy alkoholu, także piwa
- Autor: PAP
- Data: 20-11-2014, 15:06
Pod koniec sierpnia grupa posłów PSL złożyła w Sejmie projekt nowelizacji ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, który umożliwia reklamę cydru z jabłek i jego gruszkowego odpowiednika (perry) na takich samych warunkach jak piwa, czyli po godz. 20.
"W parlamencie ponownie próbuje się złagodzić prawo dotyczące reklamy alkoholu. Są to działania wyjątkowo niebezpieczne i szkodliwe. Badania prowadzone przez ekspertów pokazują wyraźnie, że reklama i promocja alkoholu wpływa na jego większe spożycie, zwłaszcza wśród osób młodych" - czytamy w apelu zespołu KEP ds. Apostolstwa Trzeźwości, przesłanym w czwartek PAP.
Według biskupa nadużywanie alkoholu w Polsce jest społeczną plagą, przez wiele osób alkohol traktowany jest jako element codziennego życia. Z przytoczonych przez niego danych wynika, że jest prawie milion uzależnionych, a nawet cztery miliony osób pije alkohol ryzykownie i szkodliwie. "Po dwudziestu pięciu latach przemian demokratycznych, możemy z bólem powiedzieć, że Polska w tym czasie stała się bardziej browarna niż solidarna" - ocenił bp Bronakowski.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
"Dlatego apelujemy do wszystkich odpowiedzialnych za stanowienie prawa w naszej ojczyźnie: nie rozszerzajcie możliwości reklamy alkoholu. Wręcz przeciwnie: wprowadźcie całkowity zakaz reklamy, w tym piwa. Jest to bowiem istotny warunek ochrony obywateli, zwłaszcza młodzieży i dzieci, przed uzależnieniem od alkoholu" - czytamy w apelu.
Zespół Konferencji Episkopatu Polski ds. Apostolstwa Trzeźwości od lat apeluje o podjęcie systematycznej troski o trzeźwość Polaków. W apelu przypomina, że likwidacja reklamy oraz ograniczenie jego dostępności przynosi pozytywne efekty w walce z nadużywaniem alkoholu i uzależnieniem od niego.
Autorzy projektu PSL umożliwiającego reklamę cydru i perry twierdzą, że napoje te - podobnie jak piwo - mają niską zawartość alkoholu, od 1,2 do 8,5 proc., otrzymywane są w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu, bez dodatku alkoholu, następnie wysycane dwutlenkiem węgla. Ponadto, niska zawartość alkoholu, owocowy smak i podobna, charakterystyczna pojemność butelek lub puszek sprawiają, że napoje te posiadają cechy zbliżone do piwa - napisali w uzasadnieniu.

więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Akcyza na alkohol. Mali producenci zapłacą mniej?
-
Henryk Kowalczyk: akcyza na cydr powinna być porównywalna z piwem
-
Poseł Kukiz’15 chce zakazu reklamy piwa
-
Co branża sądzi o projekcie ustawy winiarskiej? (wywiad)
-
Rynek cydru. Pierwsze wzrosty od wielu miesięcy
-
Wbrew prognozom ekspertów spadło spożycie alkoholu, najbardziej cydru
-
casualowy piątek
Casualowy piątek: Cydr. Koniec fenomenu
-
Kategoria cydru systematycznie dołuje (analiza)
-
GUS o produkcji alkoholi w 2019: mocny spadek miodów pitnych, piwa bezalkoholowe zwycięzcą wzrostów
-
Rynek cydru z dramatycznymi spadkami. 2020 r. nie napawa optymizmem. Branża liczy na pomoc rządu
komentarze (1)
Oni lub Ci w tym kościele sa nienormalni, sami chleją na umór i chcą aby tych alkoholików kleryków lubiano...
Odpowiedz