Kompania Piwowarska chce sprawić, by sezon piwny trwał cały rok
Kompania Piwowarska w każdym sezonie oferuje różny wybór piw na dany sezon, zachęcając Polaków do sięgania po ten trunek przez okrągły rok. Chce w ten sposób sprawić, by sezon piwny trwał całe 12 miesięcy. Polacy w sezonie jesienno-zimowym chętniej wybierają inne piwa niż zimne i orzeźwiające w sezonie letnim.

- Piwo sprawdza się o każdej porze roku, ale niewątpliwie z innych powodów pijemy je w miesiącach letnich, a z innych w jesienno-zimowych. Latem sięgamy po zimne, orzeźwiające piwo, które doskonale gasi pragnienie i jedocześnie jest dobrym izotonikiem. Zimą zaś po piwa mocniejsze, a z racji wyższej zawartości alkoholu – rozgrzewające – mówi cervesario Julita Góźdź-Kowalska, piwny ekspert i degustator.
W ciepłe, słoneczne dni chętniej sięgamy po lekkie lagery, które szybko i skutecznie przynoszą orzeźwienie.
– Na letnie upały nasi browarnicy szykują zwykle orzeźwiające trunki, często z dodatkiem soków owocowych i cytrusowych lemoniad. Piwa takie jak Tyskie Radler, Redd’s Gruszka i Chilli, czy Lech ICE Diesel przypadają do gustu piwoszy właśnie dlatego, że idealnie sprawdzają się na letnie dni – mówi Joanna Kwiatkowska, odpowiedzialna za kontakt z mediami w Kompanii Piwowarskiej.
W okresie wakacyjnym popularnością cieszą się również piwa bezalkoholowe czyli takie, które mają mniej lub dokładnie 0,5 proc. alkoholu. Faworytem piwoszy w tym sezonie okazał się Lech Free limonka z miętą.
Wraz ze skończeniem sezonu letniego, browarnicy poszukują innych piwnych receptur, a zima to czas poszukiwania alternatyw dla letnich piwnych „orzeźwiaczy”.
- Zimą chcemy się rozgrzać. Potrzebujemy zdecydowanych smaków z wyraźnym początkiem, rozwinięciem i zakończeniem. Piwa zimowe, podobnie jak jesienne, powinny mieć wyższą zawartość alkoholu i ekstraktu oraz bogatszy bukiet. Takie zapachy jak karmelowy, biszkoptowy, suszonych owoców czy piernika sprawiają, że o tej porze roku, te właśnie piwa są najbardziej pożądane – mówi Maciej Chołdrych, piwoznawca.
Kompania Piwowarska szykuje się do Świąt i ocenia, że zima i zbliżający się świąteczny czas to moment, gdy doskonale sprawdzi się np. Książęce Burgundowe Trzy Słody owocami dzikiej róży. To też okazja do różnych odmian grzańców.
– Wystarczy szczypta cynamonu, kilka goździków, miód i plaster pomarańczy, aby z jasnego pełnego lagera stworzyć wyjątkowego, sezonowego grzańca. Browary często tworzą w tym czasie tzw. piwa świąteczne, pachnące śliwkami, piernikiem, cynamonem, pomarańczami – mówi Julita Góźdź-Kowalska.
Zmiany w ofertach piw na dany sezon widać też na sklepowych półkach. Pojawiają się limitowane edycje świąteczne. W tym roku Tyskie Gronie powraca z etykietami, za sprawą których zabawą okaże się składanie życzeń. Lech Premium po raz kolejny zaprezentował specjalne, tematyczne opakowania, a holenderski Grolsch, w nawiązaniu do spotkań w gronie najbliższych, dostępny będzie w większych, 1,5 litrowych butelkach. Takie działania branży mają udowodnić, że dobry czas dla piwa – jest zawsze.
Kompania Piwowarska, należąca do grupy SABMiller, skupia trzy browary: Tyskie Browary Książęce, Browar Dojlidy w Białymstoku i Lech Browary Wielkopolski. Do portfela KP należą m.in. Żubr, Tyskie, Lech, Dębowe, Redd oraz kolekcję specjalności Książęcego.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.