Miody pitne niesycone otrzymały pozytywną decyzję KE ws statusu GTS
Branża winiarska cieszy się z sukcesu jaki osiągnęła po kilku latach starań - a jest nim pozytywna decyzja Komisji Europejskiej. Miody pitne niesycone otrzymały właśnie status Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności, o co wnioskował Związek Pracodawców Polska Rada Winiarska. Znakiem GTS wyróżnia się tradycyjne produkty jakościowe. W praktyce to cenna wskazówka i wskaźnik jakości dla tych, którzy miodów pitnych jeszcze nie znają. Tymczasem Polska jest jednym z największych producentów miodów pitnych wytwarzanych tradycyjnie, lecz na skalę przemysłową.

Miody niesycone dołączyły do syconych
GTS (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność) to europejski znak jakości nadawany produktom, których skład i sposób produkcji odpowiada tradycyjnej praktyce lub które zostały wytworzone z tradycyjnie stosowanych surowców. Jest to element europejskiego systemu oznaczeń, mający na celu promocję wyjątkowych produktów o wysokiej jakości, powiązanych z tradycją i środowiskiem, w którym powstają.
Do tej pory, od 20008 roku, możliwość wyróżniania swoich produktów tym znakiem, mieli tylko producenci miodów syconych.
- Ten fakt stał się podstawą dla ZP PRW do postulowania o zmianyNasze wnioski przeszły skomplikowaną procedurę krajową, a następnie były analizowane przez Komisję Europejską i kraje członkowskie Unii. Finalnie, po trzech latach naszych starań, zaakceptowano je i nadano moc prawną proponowanym przez nas zmianom – mówi Magdalena Zielińska, Prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.
Szczególnie ważne jest to, że GTS to znak rozpoznawany nie tylko w kraju, ale i za granicą.
- Świadomość wśród konsumentów ma tendencję rosnącą. Coraz więcej osób zwraca uwagę na etykiety oraz oznaczenia na produktach. Trend polskości jest coraz bardziej popularny. W związku z tym uzyskanie oznaczenia Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności jest niezwykle istotne. Ja sam, idąc do sklepu, niejednokrotnie wyszukuję produkty pochodzące od polskich producentów, których autentyczność jest potwierdzona przez rzetelne źródło - przyznaje Bartosz Piasecki z firmy Mazurskie Miody.
Trunki z bogatą tradycją
Miody pitne są uznawane przez historyków za najstarsze napoje alkoholowe, znane wielu cywilizacjom na świecie. Miodosytnictwo rozwinęło się głównie tam, gdzie ze względów klimatycznych, utrudniona była uprawa winorośli.
W Polsce uznawane są niemalże za trunek narodowy. Pierwsze wzmianki o miodach (pitych w kraju Mieszka I) znaleziono już w zapiskach Ibrahima Ibn Jakuba z końca X wieku. Informacje na ten temat można również odnaleźć w Kronikach Galla Anonima.
Rodzaje
Miody pitne to duża, bardzo zróżnicowana grupa napojów.
- Bogate źródła historyczne opisujące polskie tradycje kulinarne przedstawiają rodzaje tych napojów i wyróżniają półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki (podział ze względu relacje miodu pszczelego i wody w gotowym trunku) – wyjaśnia Magdalena Zielińska, Prezes ZP PRW.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.