Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Największy konkurs piw domowych w Europie

  • Autor: portalspozywczy.pl / pr
  • Data: 26-04-2013, 11:29
Ruszyło wielkie odliczanie do najbardziej prestiżowego konkursu organizowanego w ramach Festiwalu Birofilia 2013, który jak co roku odbędzie się w trzecim tygodniu czerwca przy Arcyksiążęcym Browarze w Żywcu (14-15 czerwca). Z myślą o wszystkich, którzy chcą zgłosić swoje piwo do Konkursu Piw Domowych Birofilia 2013 i stanąć w szranki z najlepszymi powstał specjalny kalendarz warzenia. Ci, którzy jeszcze nie podjęli decyzji jakie piwo domowe uwarzyć, na facebookowym profilu Festiwal Birofilia znajdą wskazówki dotyczące różnych stylów piwnych i sugestie, kiedy należy rozpocząć przygotowania.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Festiwal Birofilia co roku gromadzi kilka tysięcy miłośników piwa i piwowarów. W 2012 r. do unikalnego na skalę europejską Konkursu Piw Domowych Birofilia, organizowanego przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych, przystąpiło 131 piwowarów domowych, którzy zgłosili aż 371 piw uwarzonych w 10 stylach piwnych. Z myślą o fanach Festiwalu Birofilia i piwowarach domowych organizator postanowił rozbudować profil na Facebooku i zachęcić do aktywnego uczestnictwa w wydarzeniu.

Nowością jest kalendarz warzenia, z którego w czytelny sposób dowiemy się, jakie style piwne można zaprezentować w ramach 8 kategorii konkursowych. Aplikacja „kalendarz" na profilu Facebook Festiwalu Birofilia umożliwia również robienie notatek i obrazowo pokazuje, kiedy piwowarzy domowi powinni najpóźniej rozpocząć warzenie piwa. Wynika z niego np., że kwiecień jest najlepszym miesiącem na rozpoczęcie warzenia Alt'a (Altbier), Imperialnego Pale Ale (Imperial Pale Ale) oraz Krzepkiego Portera (Robust Porter). Niestety dla miłośników Koźlaka (Bock) czy Blond'a, którzy nie rozpoczęli jeszcze warzenia może być już za późno. Tym piwowarom proponujemy uwarzenie Jasnego Lekkiego (Light Lager) lub Pszenicznego Ciemnego (Dunkelweizen). Przygotowanie tych piw można rozpocząć najpóźniej w majowy weekend. Te informacje, opisy poszczególnych stylów piwnych i wiele innych materiałów wszyscy miłośnicy piwa znajdą na www.festiwal-birofilia.pl.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!