Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

strefa premium

(nie)Romantyczny biznes. Właściciel pubów Jabeerwocky buduje własny browar (wywiad)

  • Autor: Jakub Szymanek/portalspozywczy.pl
  • Data: 11-08-2020, 10:10
Po przerwie spowodowanej pandemią Jabeerwocky wróciło do działania ze zdwojoną siłą i ma zakusy na więcej. W ciągu 2-3 miesięcy właściciel pubów planuje uruchomienie własnego browaru pod marką Jabeerwocky koło Pruszkowa oraz otwarcie kolejnych lokali. O strategii rozwoju marki opowiada Rafał Kowalczyk, właściciel marki i browaru, międzynarodowy sędzia piwny, wykładowca Sensoryki Piwa na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu i przede wszystkim miłośnik piwa.
(nie)Romantyczny biznes. Właściciel pubów Jabeerwocky buduje własny browar (wywiad)
Rafał Kowalczyk, właściciel marki i browaru Jabeerwocky, fot. materiały prasowe

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Portalspozywczy.pl: Skąd pomysł na otwarcie własnego browaru?

Rafał Kowalczyk, właściciel marki i browaru Jabeerwocky: Browar zawsze był elementem rozwoju marki. Na początku piwnej rewolucji, 6-7 lat temu, trwały już prace nad naszym browarem rzemieślniczym, który byłby pierwszym w Polsce. Finalnie powstał, jednak nigdy nie wystartował, gdyż wielkość instalacji 2hl była niewystarczająca, aby zrobić z tego przedsięwzięcie w odpowiedniej skali. Historia tyle romantyczna, co pouczająca, a zdobyte doświadczenie bezcenne. Zdecydowałem więc, iż na początku powstanie pub – miejsce wyjątkowe dla warszawskich piwnych geeków. Pub Jabeerwocky odniósł sukces i parę lat później można było pomyśleć o dalszym rozwoju w kierunku otwierania kolejnych pubów w innych miastach i wreszcie browaru w odpowiedniej jakości, wielkości oraz z odpowiednią infrastrukturą. Dzisiaj mamy kilka pubów, co w momencie uruchomienia produkcji ułatwi nam początkową sprzedaż piwa z naszego browaru. Zyskujemy też wyjątkową elastyczność promocji i testowania nowych produktów. A franczyzowe puby mogą pochwalić się unikatową ofertą.

Na jakim etapie są aktualnie prace związane z powstaniem browaru?

Największe problemy były związane z podłączeniem mediów: wody, kanalizacji, gazu i prądu. Historia podłączenia tego ostatniego to karykatura biurokracji „przyjaznej przedsiębiorczości”. Państwowej spółce energetycznej zajęło 2,5 roku podłączenie naszej hali produkcyjnej do znajdującego się na naszej działce transformatora, 4 m od tejże hali. Ale to już za nami. Sprawnie trwają prace wykończeniowe i instalacyjne. Większość z urządzeń: warzelnia, zbiorniki fermentacyjne, etc. stoi już na miejscu i jest spinana w całość. Musimy wykonać jeszcze niewielkie prace na zewnątrz budynku, ale to nie wpłynie na termin otwarcia browaru. Nie zapeszam, ale póki co kontakty z GUM i innymi pozostałymi urzędami wyglądają dobrze, więc być może przewidywany termin otwarcia – zimą jeszcze tego roku – będzie dotrzymany.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!