Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Alkohole i używki

Niemieckie piwa skażone glifosatem

Monachijski Instytut Środowiska przebadał 14 najpopularniejszych marek piwa na rynku niemieckim. W niektórych z nich stężenie pestycydów 300-krotnie przekracza dopuszczalne normy dla wody pitnej.

Niemieckie piwa skażone glifosatem
W każdym z 14 przebadanych piw znaleziono pozostałości glifosatu. fot. shutterstock

Instytut Środowiska w Monachium sprawdził 14 popularnych marek piwa dostępnych na rynku niemieckim pod kątem obecności herbicydu Roundup zawierającego glifosat. Wyniki są niepokojące: w każdym z badanych piw znaleziono pozostałości tej substancji, którą WHO określa jako "potencjalnie rakotwórczą".

Zmierzone wartości wyniosły od 0,46 ug/l (mikrogramów na litr) do 29,74 ug/l. W skrajnych przypadkach oznaczało to 300-krotne przekroczenie dopuszczalnych norm dla wody pitnej (0,1 ug/l). Jak przypomina "Die Welt", statystyczny Niemiec wypija rocznie 107 litrów piwa.

Według Światowej Organizacji Zdrowia wykryty w piwie herbicyd jest "potencjalnie rakotwórczy". Jednak zdania na ten temat wśród instytucji badawczych są podzielone. Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) nie widzi w glifosacie żadnego zagrożenia dla zdrowia. Według BfR nawet stężenie na poziomie 30 ug/l przy przeciętnym spożyciu u osoby dorosłej jest tysiąc razy niższe od poziomu uznawanego za niebezpieczny.

Wyniki badania:

Hasseröder Pils: 29,74 μg/l

Jever Pils: 23,04 μg/l

Warsteiner Pils: 20,73 μg/l

Radeberger Pilsner: 12,01 μg/l

Veltins Pilsener: 5,78 μg/l

Oettinger Pils: 3,86 μg/l

König Pilsener: 3,35 μg/l

Krombacher Pils: 2,99 μg/l

Erdinger Weißbier: 2,92 μg/l

Paulaner Weißbier: 0,66 μg/l

Bitburger Pils: 0,55 μg/l

Beck's Pils 0,50 μg/l

Franziskaner Weißbier: 0,49 μg/l

Augustiner Helles: 0,46 μg/l

 

Glifosat to składnik jednego z najpopularniejszych na świecie herbicydu Roundup używanego do uprawy roślin. Od lat obrońcy środowiska utrzymują, że jest to silnie toksyczna substancja i apelują o jej delegalizację. Zezwolenie na dopuszczenie do obrotu glifosatu na terenie UE wygasa latem 2016. 

Dziennik "Die Welt" zauważa, że wyniki badań Instytutu Środowiska publikowane są w przededniu zajęcia stanowiska przez rząd federalny na temat przedłużenia stosowania glifosatu. Niemiecki rząd ma podjąć w tej sprawie decyzję w marcu. 

Komisja Europejska chce przedłużenia zezwolenia na stosowanie herbicydu do 2031 roku. Niemieccy Zieloni krytykują ten pogląd zarzucając KE, że zamiast zdrowia obywateli Unii, dba o interesy firmy Monsanto, które jest głównym producentem glifosatu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Niemcy RSS ALERT    /    rynek piwa RSS ALERT    /    niemieckie piwa RSS ALERT    /    glifosat RSS ALERT

KOMENTARZE (6)

  • Opolanian 2016-02-25 13:30:21
    Jestem pod wrażeniem, podanych wyników badań. A u nas z koniną czy solą drogową?
  • Piwosz 2016-02-26 09:38:56
    Co najmniej połowa (jak nie więcej) tych piw była do nabycia w naszych Lidlach.
  • Mon 2016-02-26 11:43:53
    Nie tylko piwa. Na terenie Polski zabieg desykacji czyli suszenia roślin przed zbiorem (w praktyce do desykacji zbóż wykorzystuje się jedynie glifosat, substancję czynną herbicydu Roundup) jest stosowany coraz powszechniej. Większość uprawianego rzepaku jest poddana temu zabiegowi, ponadto wykorzystywana jest w uprawie kukurydzy, pszenicy, roślin strączkowych, jęczmienia. Tuż przed zbiorem, ziarna roślin jadalnych polewane są podobno \"nieszkodliwym\" herbicydem i dość szybko trafiają do przetwórni. W ten sposób produkowany jest w Polsce m.in. olej rzepakowy \"Perła Północy\" podobno zdrowszy niż oliwa z oliwek.
  • vis 35 2016-02-28 20:35:17
    powinni karać tych co stosują glifosad do dosuszania chmielu i innych zbóż .CI wszyscy co sądzą że ich nie dotyczy pytam a co wy to nie spożywacie przetworzonych już produktów sami się trujecie innych też
  • srg 2016-02-29 12:15:49
    Proszę bardzo i DOKŁADNE wyniki podane do wiadomości publicznej... u nas JAK ZWYKLE zamietli by sprawę pod dywan :(

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.207.102.38
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!