Nowe możliwości dla produkcji win o niskiej zawartości siarczynów
Oczekiwania konsumentów zmieniają się bardzo szybko w sektorze żywności i napojów. Trend “naturalnych i czystych” produktów ma również wpływ na branżę winiarską. Konsumenci chcą, aby producenci wina minimalizowali stosowanie egzogennych produktów, takich jak konserwanty. Obniżenie zawartości siarczynów w winach, a nawet produkcja win bez zawartości siarczynów - to najwyraźniejszy przejaw tego trendu – mówi Dejan Ristov, Enolog, Chr. Hansen.

Siarczyny mają wpływ na zdrowie około 10 proc. wszystkich konsumentów. Większość z nich cierpi na drobne dolegliwości, jednakże u osób chorych na astmę mogą one spowodować poważne objawy.
- Od samego początku nasza firma nie ustaje w dążeniach do obniżenia zawartości siarczynów, które są stosowane do produkcji wina. Powstrzymują one niekontrolowany rozwój drożdży w procesie fermentacji, zwiększają odporność na utlenianie oraz zapobiegają rozwojowi niepożądanych bakterii kwasu octowego. Można ten sam cel osiągnąć jednak w sposób naturalny – uważa Dejan Ristov.
Wpływowa dziś książka „ Jak zrobić wspaniałe wina bez siarczynów” stwierdza stanowczo: aby walczyć z rozwojem niepożądanych mikroorganizmów, najlepszym sposobem jest stosowanie dobrze znanych, bezpiecznych i wysoko skoncentrowanych rozwiązań mikrobiologicznych z gamy ViniFlora® - opracowanych przez Chr. Hansen.
Chr. Hansen to globalna firma biotechnologiczna oferująca naturalne rozwiązania mikrobiologiczne dla branży spożywczej, farmaceutycznej oraz rolnictwa. Posiada unikalny bank kultur bakterii liczący ponad 30 tys. szczepów.
